ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Άρωμα Χριστουγέννων στο Σύνταγμα

Η Αθήνα γιορτάζει και ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης θα δώσει στις 6 το απόγευμα το σύνθημα για την έναρξη της εορταστικής περιόδου στον κλεινόν άστυ.Από τις 11 το πρωί οι μικροί Αθηναίοι δημότες θα στολίσουν τα φυσικά δέντρα της πλατείας Συντάγματος με στολίδια που θα φτιάξουν οι ίδιοι. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο θα ανάψει ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης στις 6 το απόγευμα, οπότε και θα δώσει το σύνθημα για να αρχίσει η γιορτή της πόλης.
Στην πλατεία θα υπάρχει επίσης εικαστική εγκατάσταση από ανακυκλώσιμα υλικά, δημιουργία των φοιτητών της ΑΚΤΟ, εμπνευσμένη από την ιδέα του χριστουγεννιάτικου δέντρου.
Στην πόλη θα λειτουργήσουν δέκα θεματικά φεστιβάλ τα οποία θα δώσουν τον παλμό των γιορτών για 30 ημέρες και νύχτες, με επίκεντρο τις πλατείες Συντάγματος, Κλαυθμώνος και Κοτζιά, ενώ η γιορτή θα απλώνεται στο Ζάππειο και σε 17 γειτονιές.
Στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την εορταστική περίοδο στην πρωτεύουσα θα
συμμετάσχουν περισσότεροι από 700 καλλιτέχνες, μουσικοί, συγκροτήματα, τραγουδιστές, χορευτές, εικαστικοί, ηθοποιοί, ζογκλέρ.
Με σύνθημα «Η Αθήνα ΓιορτάΖΕΙ», στόχος του δήμου Αθηναίων ήταν να επικρατήσει εορταστικό κλίμα παρά την κρίση.
Μερικές από τις εκδηλώσεις που θα δούμε στην Αθήνα:
* Οι «Μουσικές του Κόσμου» (16-18/12, πλατεία Κλαυθμώνος)
* Η «Μαγική Πλατεία των Παιδιών» (17-31/12, πλατεία Συντάγματος)
* Οι «Μέρες Παντομίμας – Νύχτες Μαγείας» (19-21/12, πλατεία Συντάγματος και πλατεία Κοτζιά)
* Οι «Πιο Μικρές Μέρες» (20-21/12, «Τεχνόπολις», Ζάππειο και Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών)
* Το «Jazzy Christmas» (22-24/12, πλατεία Κλαυθμώνος)
* Το «Φεστιβάλ Χορωδιών» (23/12, πλατεία Κοτζιά)
* Το φεστιβάλ juggling στη «Γειτονιά των Παιχνιδιών» (27-29/12, πλατεία Συντάγματος και Κλειστό Γυμναστήριο Ρουφ)»
* Η «Νέα Μουσική Σκηνή» (27-29/12, πλατεία Κλαυθμώνος)
* Το «Φεστιβάλ Κλασικής Ορχήστρας» (28-31/12, πλατεία Κοτζιά)
Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η υποδοχή του νέου χρόνου θα γίνει στην πλατεία Κοτζιά, με πολλή μουσική.

Πηγή Newsbeast
ΑΠΟ http://www.i-live.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: