ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Δ.Πηνειού: Αναδάσωση στο δάσος των Θινών

Την αναδάσωση της περιοχής των Θινών αλλά και άλλων περιοχών του δήμου Πηνειού με 4 χιλ. δενδρύλλια, αποφάσισαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της περασμένης Τρίτης οι περιβαλλοντικοί και εκπαιδευτικοί σύλλογοι του δήμου.
ΠΗΓΗ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ
giakoumelou@gmail.com

Την σύσκεψη συντόνισε ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Δημήτρης Βασιλόπουλος, ο οποίος μετέφερε το αίτημα της δενδροφύτευσης που έχει ζητήσει το Ελληνο ? Αμερικανικό ίδρυμα που εδρεύει στο Σικάγο με σκοπό την αναδάσωση του δήμου Πηνειού. Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη είναι σημαντική όχι μόνο η αναδάσωση των περιοχών του δήμου αλλά και η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος. «Στην σύσκεψη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας όλοι οι
σύλλογοι του δήμου μας και ιδιαίτερα οι σύλλογοι γονέων των μαθητών των σχολείων. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα της δενδροφύτευσης και για την προσφορά που κάνει το ίδρυμα και τονίστηκε ο εκπαιδευτικός σκοπός της δενδροφύτευσης ? αναδάσωσης καθώς και η ευαισθητοποίηση όλων των φορέων και ιδιαίτερα των μαθητών», επεσήμανε σε δηλώσεις του στην Εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Βασιλόπουλος.

Τα δέντρα που θα παραλάβει ο δήμος Πηνειού από το φυτώριο στο Λάππα αποφασίστηκε να φυτευτούν στο δάσος των Θινών, στις δημοτικές κοινότητες και τα τοπικά διαμερίσματα του δήμου ενώ την όλη διαδικασία της αναδάσωσης θα αναλάβουν μαθητές από τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια καθώς και οι σύλλογοι της περιοχής που ταυτόχρονα δεσμεύτηκαν για την υιοθέτηση των περιοχών αυτών. Όπως επεσήμανε ο κ. Βασιλόπουλος, το ίδρυμα που εδρεύει στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει μια δωδεκάχρονη παρουσία στην Ελλάδα και ασχολείται με οικολογικές αναζητήσεις και περιβαλλοντικούς σκοπούς.

«Με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα του περιβάλλοντος το ίδρυμα προσφέρει στο δήμο Πηνειού το ποσό των 10 χιλιάδων δολαρίων εάν φυτευτούν περίπου στα 4 χιλιάδες δενδρύλλια στις περιοχές που θα υποδείξουν οι γεωπόνοι του δήμου καθώς και το δασαρχείο. Για εμάς βασικός σκοπός δεν είναι τα χρήματα αλλά η οικολογική ευσυνειδησία των πολιτών. Εμείς θα προμηθευτούμε από το φυτώριο του Λάππα τα δενδρύλλια αυτά και θα προβούμε μετά στην δενδροφύτευση. Σε όλη αυτή την διαδικασία θα παρευρίσκεται και εκπρόσωπος του ιδρύματος και τα χρήματα που θα πάρουμε θα διατεθούν μέσω του δημοτικού συμβουλίου για εκπαιδευτικούς περιβαλλοντικούς, οικολογικούς και αθλητικούς σκοπούς», τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: