ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Στερεύει ο Δούναβης


Τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης, τον Δούναβη, έπληξε η ξηρασία με αποτέλεσμα η στάθμη των υδάτων να πέσει από τον περασμένο μήνα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές από τη Γερμανία προς τη Βουλγαρία, με τις ναυτιλιακές εταιρείες να κάνουν λόγο για ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές, καθώς τα μεγάλα ποταμόπλοια έχουν καθηλωθεί.
Στην περιοχή της Βουλγαρίας, η στάθμη του Δούναβη είναι μόλις μισό μέτρο ψηλότερα από ό,τι στο ιστορικό χαμηλό του 2003. Το πρόβλημα είναι οξύ και στη Ρουμανία, καθώς αν η ανομβρία συνεχιστεί, θα πρέπει να κλείσει τουλάχιστον μια μονάδα από το πυρηνικό εργοστάσιο στην
Cernavoda, αφού για την ψύξη των αντιδραστήρων χρησιμοποιείται νερό από τον Δούναβη.
Προβλήματα αναφέρονται ακόμα στην Κροατία, τη Σερβία, τη Γερμανία, ενώ οι ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης εξανεμίζονται, καθώς οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τα επίπεδα των υδάτων στο Δούναβη είτε θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, είτε στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.
Στο μεταξύ εκφράζονται φόβοι ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες θα παγώσουν το λιγοστό νερό, όπως είχε συμβεί το 1985 στη ροή του ποταμού στη Βουλγαρία. Εκτός από σημαντικό εμπορικό διάδρομο στην Ευρώπη, ο Δούναβης, μήκους 2.860 χιλιομέτρων, φιλοξενεί μοναδικά οικοσυστήματα, τα οποία όμως έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές από ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Πρόσφατα μάλιστα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF προειδοποίησε ότι «η ξηρασία που πλήττει τον Δούναβη καταδεικνύει τη μειωμένη δυνατότητα του ποταμού να αντέξει ακραία καιρικά φαινόμενα».

ΠΗΓΗ: econews.gr
 ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: