ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Χυλοπίτες οι πεντανόστιμες


Χυλοπίτες οι πεντανόστιμες


                                                         Χυλοπίτες οι πεντανόστιμες
Σπάνια να συναντήσει κανείς κάποιον που δεν του αρέσουν τα ζυμαρικά. Εύκολο φαγητό, που όπως και αν το μαγειρέψουμε, περιέργως πώς, είναι πάντα νόστιμο. Αν δε, τα έχουμε φτιάξει εμείς, τότε είναι ακόμη πιο ωραία.
Από τη Μάνη λοιπόν θα μάθουμε πώς να φτιάνουμε μόνοι μας τις χυλοπίτες. Και να τις μαγειρεύουμε, με αποκλειστικά μανιάτικο τρόπο.

Σπιτικές χυλοπίτες
Υλικά
2 κιλά φρέσκο γάλα
8 αυγά
2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
2 κοφτές κουταλιές της σούπας αλάτι
4 κουταλιές της σούπας λάδι
Αλεύρι, όσο πάρει
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη, ανακατεύουμε με το χέρι όλα τα υλικά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μέτρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μισή ώρα. Στη συνέχεια, ανοίγουμε λεπτά φύλλα είτε με τον πλάστη είτε με το ειδικό μηχάνημα. Τα αφήνουμε να μισοστεγνώσουν και με κοφτερό μαχαίρι τα χαράζουμε σε λεπτές λουρίδες, τις οποίες κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια. Βάζουμε τις φρέσκες χυλοπίτες σε λευκό πανί και τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε μέρος καλά αεριζόμενο. Ανακατεύουμε συχνά. Τέλος, τις βάζουμε σε ταψί και ολοκληρώνουμε το στέγνωμά τους, βάζοντάς τες για λίγο στο φούρνο (100 βαθμούς) για να ξεραθούν τελείως. Τις φυλάμε σε πάνινη σακούλα ή γιάλινο βάζο.
Καιρός λοιπόν να δοκιμάσουμε τις χυλοπίτες, που με τόσο μεράκι φτιάξαμε.
 


Γαλοχυλοπίτες
Υλικά
1 κιλό γάλα φρέσκο
300 γραμμάρια χυλοπίτες
4 κουταλιές της σούπας λάδι
2 ποτήρια νερό
Αλάτι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τις χυλοπίτες. Μετά από λίγες βράσεις, ρίχνουμε και το γάλα με το λάδι και το αλάτι. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει και να πήξει. Σερβίρεται ζεστό με τριμμένο τυρί.

Χυλοπίτες βραστές
Υλικά
2 κούπες χυλοπίτες
7 κούπες νερό
4 κουταλιές της σούπας τριμμένη μυζήθρα
4 κουταλιές της σούπας λάδι
4 αβγά
Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό να βράσει. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τις χυλοπίτες με λίγο αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει. Όταν μείνει με λίγο νερό, σβήνουμε τη φωτιά, σπάζουμε τα αυγά και τα ρίχνουμε ολόκληρα στη χύτρα, όπου θα βράσουν με τη θερμοκρασία του φαγητού. Σε ένα τηγάνι μικρό "καίμε" το λάδι (χωρίς να καπνίζει), σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη μυζήθρα. Την ανακατεύουμε μέχρι να σκουρύνει (προσέχουμε γιατί καίγεται εύκολα) και τη ρίχνουμε μαζί με το λάδι στο φαγητό, ανακινώντας την κατσαρόλα για να πάει παντού. Σερβίρουμε τις χυλοπίτες ζεστές, με ένα αβγό σε κάθε πιάτο.
Σημείωση δική μας : αν φοβόσαστε μήπως σπάσουν οι κρόκοι μέσα στην κατσαρόλα, μπορείτε να μαγειρέψετε τα αβγά χωριστά, είτε "ποσέ" είτε τηγανητά "μάτια".

Χυλοπίτες με πατάτες
Υλικά
4 μέτριες πατάτες (κομμένες σε μέγεθος μπουκιάς)
2 κούπες χυλοπίτες
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κουταλιά σούπας τοματοπελτέ
½ κούπα λάδι
7 κούπες νερό
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε ελαφρά στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τις πατάτες. Προσθέτουμε το νερό με διαλυμένο τον τοματοπελτέ, το αλατοπίπερο και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι οι πατάτες να αρχίσουν να μαλακώνουν. Τότε ρίχνουμε τις χυλοπίτες και τις ανακατεύουμε απαλά μέχρι να βράσουν και να πιουν το  ζουμί. Σερβίρεται ζεστό.
Ένα πιάτο...
...ζεστές χυλοπίτες, ένα ποτήρι κρασί και ένα φρούτο στο τέλος, μας χορταίνει, μας ευφραίνει και μας διατηρεί υγιείς. Και στα απλά, υπάρχει απόλαυση!

ΑΠΟ http://www.mani.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: