ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Περισσότερες πυρκαγιές, λιγότερα καμένα στρέμματα φέτος

Πολύ λιγότερη συγκριτικά με την περυσινή αντιπυρική περίοδο είναι η γη που κάηκε φέτος στη Μεσσηνία, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκαν περισσότερες πυρκαγιές. Από τους πρώτους υπολογισμούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, σε όλο το νομό φέτος κάηκαν 800 περίπου στρέμματα, ενώ σύμφωνα με τα περυσινά στατιστικά είχαν καεί 1.989 στρέμματα. Οσον αφορά τις πυρκαγιές, φέτος σημειώθηκαν περίπου 300 σε όλο το νομό, ενώ πέρυσι 272.
Από τα 800 περίπου καμμένα στρέμματα φέτος, γύρω στα 200-250 ήταν δασική έκταση και τα υπόλοιπα 500 - 600 αγροτικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις, υπολείμματα καλλιεργειών και καλάμια.
Οπως επισημαίνει μιλώντας στην "Ε" ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, πύραρχος Βασίλης Καπέλιος, η φετινή επιτυχημένη αντιπυρική περίοδος για τη Μεσσηνία δεν είναι τυχαία, αλλά έχει να κάνει με την καλή προετοιμασία που είχε προηγηθεί, με την εκπαίδευση του προσωπικού και τη συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της υπηρεσίας. Επίσης, πιστεύει πως ο σωστός σχεδιασμός και η διαχείριση του προσωπικού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Οσον αφορά το σχεδιασμό που εφαρμόστηκε φέτος, ο κ. Καπέλιος εξήγησε πως σε κάθε περιστατικό έσπευδαν 3 οχήματα και ο επιχειρησιακός αξιωματικός, ενώ σε πάρα πολλές περιπτώσεις κινητοποιήθηκαν και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL. Επίσης, εκτιμά πως καθοριστικής σημασίας ήταν το ότι φέτος υπήρχαν αξιωματικοί - σύνδεσμοι με τους δήμους, με αποτέλεσμα να υπάρχει γνώση, συνεργασία και σχεδιασμός, και σε κάθε πυρκαγιά να συμμετέχουν από 1 έως 3 πυροσβεστικά οχήματα του εκάστοτε δήμου.
Ο κ. Καπέλιος επεσήμανε ακόμη τη συμβολή όλων των εθελοντικών ομάδων του νομού σε κάθε περίπτωση που χρειάστηκε η συμβολή τους. Μεταξύ άλλων, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είχαν αναλάβει την επάνδρωση πυροφυλακίων στα Ελληνικά και στον Προφήτη Ηλία Ταϋγέτου αντίστοιχα, και η ομάδα "Γαία" βοήθησε σημαντικά στη Μάνη. Ο διοικητής αναφέρθηκε δε στην καλή συνεργασία με τις εδώ υπηρεσίες και τους αιρετούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και στη σημαντική συμβολή των πολιτών. Υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την καθοριστική συμβολή του κλιμακίου των πυροσβεστικών αεροσκαφών PZL και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλο το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μόνιμο και εποχικό.

"Εγινε η αρχή μιας καλής συνεργασίας, γενικότερα" είπε ο κ. Καπέλιος, τονίζοντας όμως ότι "πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης". Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την έναρξη της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, θα γίνουν προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που διαπιστώθηκαν, με στόχο "του χρόνου να πάμε ακόμα καλύτερα" όπως τόνισε.
Από τώρα και μέχρι την άνοιξη η Πυροσβεστική έχει προετοιμαστεί για πιθανά συμβάντα σχετικά με πλημμύρες ή χιονοπτώσεις. Επίσης θα γίνει η συντήρηση του εξοπλισμού και θα συνεχιστεί η εκπαίδευση του προσωπικού. Οσον αφορά τους εποχικούς, η σύμβασή τους έληξε στις 31 Οκτωβρίου οπότε έπαψε η λειτουργία των πυροφυλακίων και των περιπολικών, ενώ είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πρόσληψή τους ως 5ετούς θητείας.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.