ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Η Ελιά τίμησε τον Οδυσσέα Ελύτη

<<Αυτός ο κόσμος…..ο μικρός….ο μέγας>>
Εμείς ο κόσμος ο μικρός ο μέγας, γιατί έτσι αισθανόμαστε εμείς εδώ στην Ελιά,τιμώντας
τον μεγάλο ποιητή Οδυσσέα Ελύτη,για τα τα Εκατό χρόνια από την γέννηση του.
Σε μια αίθουσα κατάμεστη από κόσμο,παρουσία του εφημέριου της Ελιάς πάτερα Βασιλείου Παπασωτηρόπουλου,της Δημοτικής Αρχής και φορέων του Δήμου μας ακούστηκαν ποιήματα,πεζά,τραγούδια όλα έργα του Ελύτη.
Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο Αποστόλης Μακράκος ο όποιος έκανε και τις προβολές…ο Ελύτης διαβάζει Ελύτη,ο Μάνος Κατράκης διαβάζει αποσπάσματα από την μεγάλη έξοδο
το τρελοβάπορο,λακωνικό,προβολές όλες γεμάτες Ελύτη.
Η Μαρία Σιουρούνη με τον Δημήτρη Πλεμμένο απήγγειλαν με πάθος και μας βοήθησαν να νοιώσουμε το πνεύμα του ποιητή κοντά μας με …την Πορτοκαλένια,της αγάπης αίματα,ο ήλιος ο Ηλιάτορας,την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική,αποσπάσματα από το άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένος Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας Γέννεση από το Άξιον εστί κ.α.
Έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν μελοποιημένα τραγούδια του ποιητή ο Γιώργος Καλογεράκος και η Δήμητρα Χαιρακάκη-Μαζαράκη.
Και ο δυο ωραίες φωνές μας μετέφεραν την νεανική και χαρούμενη ποιητική Ελευθερία του ποιητή με την Μαρίνα ,το θαλασσινό τρίφυλλη,το δελφινοκόριτσο,τον Αύγουστο,όμορφη και παράξενη πατρίδα.
Το αφιέρωμα στον Νομπελίστα Έλληνα ποιητή ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ έκλεισε με το τραγούδι …της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ..
Την οργάνωση του αφιερώματος πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός και Ναυταθλητικός Σύλλογος Ελαίας <<Η ΒΙΑΝΔΙΝΗ>>

ΑΠΟ http://www.report24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: