ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Στα ίδια επίπεδα φέτος η καλλιέργεια πατάτας

Τελικά παρά τις οικονομικές δυσκολίες η καλλιέργεια της πρώιμης πατάτας παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια, στη Μεσσήνη και τον Μπουρνιά. Οι παραγωγοί ετοιμάζονται ώστε από τα μέσα Γενάρη -από την Πρωτοχρονιά οι πιο πρώιμοι- να είναι σε επιφυλακή για να καταπολεμήσουν τον πάγο. Η καθυστέρηση στην καταβολή της αποζημίωσης από την περσινή ζημιά έχει προκαλέσει προβλήματα -ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κανελλόπουλος ανακοίνωσε ότι θα δοθεί μέσα στο Γενάρη-, ενώ στον Μπουρνιά οι παραγωγοί δεν έχουν πάρει ακόμα το ΦΠΑ. Και τα χρήματα αυτά είναι αναγκαία για την καλλιέργεια και την προμήθεια των λιπασμάτων.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Παναγιώτης Δουρούμης είπε στην "Ε" ότι «στο μεγαλύτερο ποσοστό της η καλλιέργεια έχει γίνει» και παρατήρησε: «Προσέχουμε τον καιρό. Με τη
βροχή δεν υπάρχει πρόβλημα, εκτός κι έχουμε πλημμύρες. Ο πάγος μπορεί να επηρεάσει τις πιο πρώιμες και αυτές που είναι στα ελαφρά αμμώδη εδάφη. Αμελητέα τελικά είναι η μείωση στα στρέμματα που καλλιεργούνται. Δεν είναι μεγάλη, όπως υπολογίζαμε αρχικά. Από τα μέσα Γενάρη θα είμαστε σε επιφυλακή για τον πάγο».
Ο κ. Δουρούμης διευκρίνισε πως «δεν είναι μόνο ο πάγος. Είναι και ο αέρας και πολλά άλλα πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στην παραγωγή. Θα είμαστε σε επιφυλακή για το χειμώνα». Οσον αφορά τις τιμές και την επιβάρυνση των παραγωγών ανέφερε ότι «η τιμή του σπόρου ήταν σε γενικές γραμμές στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Τα λιπάσματα έχουν αυξηθεί».
Ο παραγωγός Θανάσης Κατσιβαρδέας είπε ότι «η καλλιέργεια είναι στα ίδια στρέμματα με τις υπόλοιπες χρονιές. Μπορεί κάποιοι να μην έβαλαν, έβαλαν όμως άλλοι πιο πολλά στρέμματα». Επεσήμανε πως «μέσα στο επόμενο 10ήμερο, από την Πρωτοχρονιά ουσιαστικά θα αρχίσει η επιφυλακή για τις πιο πρώιμες πατάτες. Δεν πιστεύω να μας κάνει ζημιά η βροχή». Για την καθυστέρηση στην καταβολή της αποζημίωσης παρατήρησε ότι «έρχονται τώρα τα ποσοστά, αλλά ο κόσμος δεν ξέρει ακόμα τι χρήματα θα πάρει. Οι γεωπόνοι περιμένουν να δουν, για να δώσουν τα λιπάσματα στον κόσμο. Επρεπε να τα έχουμε πάρει για να κινηθεί η αγορά, γιατί και η αγορά έχει μεγάλη πτώση. Είμαστε σε αναμονή».
Στον Μπουρνιά ο παραγωγός Γιάννης Τσαντύλας μας είπε ότι «όποτε και αν κάνει παγετό, θα βάλουμε για προστασία για τις πατάτες που έχουν φυτευτεί μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Και να καεί όμως τώρα η πατάτα, ξαναβλασταίνει. Από τα μέσα Γενάρη αρχίζουν τα δύσκολα. Οι βροχές είναι φυσιολογικό πράγμα, δεν κινδυνεύουμε απ’ αυτές». Για την έκταση που καλλιεργείται, ανέφερε πως «έχει φυτευτεί η περιοχή του Μπουρνιά. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες φυτεύτηκαν τα ίδια με πέρυσι στρέμματα».
Για τα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς, σημείωσε: «Για τα λιπάσματα δε δίνουν πίστωση, τα θέλουν μετρητοίς. Εκεί θα έχουμε πρόβλημα. Δεν έχουμε πάρει το ΦΠΑ, μας καθυστερούν. Ο σχολαστικός έλεγχος για το ΦΠΑ έχει επιβαρύνει με τόκους τους αγρότες. Δεν έχουν δοθεί και οι αποζημιώσεις από την περσινή ζημιά. Δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε τα αποτελέσματα των ελέγχων. Και σε κάποιους η ζημιά ήταν μεγάλη και χρειάζονται τα χρήματα για να καλλιεργήσουν».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.