ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Η Ολυμπία Οδός και η διεκδίκησή της - Η στάση Σαμαρά, περιφερειάρχη, βουλευτών και δημάρχων

Η υπόθεση της Ολυμπίας Οδού πάει και έρχεται αλλά μονίμως βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο: Τράπεζες και εργολάβοι θέλουν να σταματήσει το έργο στην Πάτρα, κυβερνητικοί παράγοντες υπόσχονται ότι θα χρηματοδοτήσουν από το ΕΣΠΑ την επέκταση μέχρι τον Πύργο και οι Μεσσήνιοι διεκδικούν να ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης που φέρνει το δρόμο μέχρι την Τσακώνα.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου επιβεβαιώνει ότι γενικώς παζαρεύει την υπόθεση των μεγάλων έργων ακολουθώντας τα βήματα των προηγούμενων, αλλά αρνείται να δεσμευτεί για οτιδήποτε. Με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να είναι κάποιος αφελής για να δηλώνει αισιόδοξος και σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται πως υπάρχει καμία πρόθεση να πιέσει πραγματικά κάποιος για την ολοκλήρωση του έργου (με εξαίρεση τα τμήματα για τα οποία δημιουργήθηκε νομικό πρόβλημα).

Πολλές φορές και με διάφορες αφορμές έχουμε επικρίνει τους βουλευτές και τον περιφερειάρχη για αδράνεια. Και αυτό γιατί δεν πιστεύουμε στην αποτελεσματικότητα του "χαρτοπόλεμου" και των δηλώσεων, ούτε στους λεονταρισμούς για… προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Ολα αυτά απλώς υποδηλώνουν την αδυναμία ή την άρνηση των τοπικών παραγόντων να προχωρήσουν αποφασιστικά στην αναγκαία συνεννόηση για κοινή δράση και μέτωπο υπεράσπισης του έργου όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Οταν "σφάζονται" για πράγματα τα οποία μόνον θλίψη μπορούν να προκαλούν σε εκείνους που δεν έχουν απολέσει ακόμη τα… λογικά τους (περί ναντιοκουσελιάδας ο λόγος), μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε τις κοινές πρωτοβουλίες καθώς εκείνο που προέχει είναι η πλειοδοσία σε ενδιαφέρον.
Υπάρχει όμως και μια λεπτομέρεια η οποία φαίνεται ότι διαφεύγει από ορισμένους: Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει να είναι βουλευτής Μεσσηνίας, πλην όμως δείχνει να εξαντλεί το ενδιαφέρον του στην επικράτηση των εκλεκτών του σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στο νομό. Οπως προσφάτως έκανε με την υπόθεση του Επιμελητηρίου καταφέρνοντας να τριχοτομήσει το δικό του χώρο και αποτυγχάνοντας να κερδίσει σε ένα χώρο στον οποίο το κόμμα του έχει συντριπτική πλειοψηφία.
Σε αντίθεση με το ζήλο που επιδεικνύει σε τέτοιου είδους ζητήματα, για την Ολυμπία Οδό ούτε τσιμουδιά εδώ και μήνες. Πολύ περισσότερο τώρα που συγκατοικεί στην κυβέρνηση την οποία ο ίδιος μπορεί να χαρακτηρίζει "ειδικού σκοπού", αυτή όμως διαπραγματεύεται και εντός ολίγου θα καταλήξει σχετικά με την υπόθεση των αυτοκινητοδρόμων. Οχι μόνον δεν έκανε παρέμβαση, αλλά ούτε μια απλή δήλωση για να θυμίσει πως εκλέγεται στη Μεσσηνία και έχει την υποχρέωση να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για ζητήματα τέτοιας σημασίας.
Προσφάτως στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Γιάν. Λαμπρόπουλος ζήτησε να δεσμευτούν τα τρία κόμματα σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου και ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάν. Μαγκριώτης έσπευσε να συμφωνήσει. Ο κ. Σαμαράς όμως συνεχίζει να σιωπά, διευκολύνοντας τις "διαπραγματεύσεις" για το κούρεμα του δρόμου.
Δεδομένων τούτων, αναρωτιέται κανένας αν οι πολιτικοί παράγοντες έχουν στο νου τους τη Μεσσηνία ή την με κάθε τρόπο πολιτική τους επιβίωση.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.