ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011

Εντυπωσιακό Monster Athens Supercross

Με πολύ θέαμα πραγματοποιήθηκε το Monster Energy Athens Supercross στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας. Το αγαπημένο event του Ελληνικού κοινού απέκτησε φέτος ατμόσφαιρα από Αμερικανικό supercross και Παγκόσμιο motocross, μπαίνοντας στην οικογένεια του Monster Energy και φιλοξενώντας τον καλύτερο αναβάτη όλων των εποχών! Οι 17.000 θεατές που επισκέφθηκαν το Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας το σαββατοκύριακο 8-9 Οκτωβρίου, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά, να φωτογραφηθούν και να πάρουν αυτόγραφο από τον Ricky Carmichael, ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη χώρα μας και έδωσε την υπόσχεση του χρόνου να φέρει μαζί και τον εξοπλισμό του για να συμμετέχει στους αγώνες. Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι τελικοί και των δύο ημερών είχαν έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των αναβατών οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Νικητής του Σαββάτου ήταν ο Αμερικανός Peick Weston (YAMAHA), ενώ τον ακολούθησαν οι Γάλλοι Cedric Soubeyras (HONDA) και ο Ramette Thomas (SUZUKI). Πρώτος Έλληνας στους αγώνες του Σαββάτου αναδείχθηκε ο Στέλιος Γαλατιανός (YAMAHA).


Στον τελικό της Κυριακής νικητής αναδείχθηκε ο ταχύτατος Cedric Soubeyras, ενώ τη δεύτερη και τρίτη θέση κατέκτησαν ο Γάλλος Florent Richier (SUZUKI) και ο Αμερικανός Peick Weston αντίστοιχα. Πρώτος Έλληνας στον Τελικό της Κυριακής αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Κουζής (HUSQVARNA). Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στους αγώνες συμμετείχαν και οι αναβάτες της κατηγορίας Junior με νικητή και των δύο ημερών τον Μανώλη Κρητικό.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά Free Style Show που έχουμε δει ποτέ στην Αθήνα πρόσφεραν δύο από τους καλύτερους freestylers στον κόσμο, ο Ισπανός Edgar Torronteras και ο Γάλλος Remi Bizouard καθώς και ο Έλληνας Νόντας Λογοθέτης που ήταν καλύτερος από ποτέ! Η παρουσία του Edgar Torronteras στη χώρα μας χαρακτηρίζεται μοναδική καθώς είναι ένας από τους πρώτους διδάξαντες του freestyle motocross. Ο Torronteras θέλοντας πραγματικά να απογειώσει το Ελληνικό κοινό, παρουσίασε εκτός από τα μοναδικά του άλματα και μια μοναδική μουσική παράσταση bit box, ξεσηκώνοντας ολόκληρο το στάδιο και αφήνοντας άφωνο τον κόσμο του Monster Energy Athens Supercross με τις ικανότητες του! Φυσικά από το διήμερο αυτό των αγώνων δεν έλειπαν και οι λιλιπούτειοι αναβάτες του baby cross.

Το Monster Energy Athens Supercross ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, στα πλαίσια ενός Festival Μοτοσυκλέτας που λειτουργούσε για 4 μέρες στον προαύλιο χώρο του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας όπου οι εταιρείες που συμμετείχαν παρουσίασαν ό,τι νεότερο σε μοτοσυκλέτες, scooter και αξεσουάρ για τον αναβάτη, ενώ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και Trial Show από τον Λευτέρη Καρέτσο και τον Μάριο Πολυχρονιάδη.

Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν το MONSTER ENERGY και οι εταιρείες HONDA ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ, KRD-FOX και BELRAY ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ. Ραντεβού στο Monster Energy Athens Supercross τον Οκτώβριου του 2012!

Δελτίο τύπου
Επιμέλεια: Άγγελος Σταθακόπουλος

ΑΠΟ http://www.ert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...