ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011

Κυπαρισσία: Νέες επεμβάσεις και παράνομες δραστηριότητες στην παραλία ωοτοκίας της Καρέττα Καρέττα

Ένα χρόνο μετά την καταγγελία του MEDASSET στη Σύμβαση της Βέρνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Περιβάλλον για τις ανεξέλεγκτες επεμβάσεις και τη δόμηση στην Κυπαρισσία, τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της Καρέττα καρέττα στη Μεσόγειο, παράνομες δραστηριότητες συνεχίζουν να επιβαρύνουν την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών στην Κυπαρισσία, θέτοντας το απειλούμενο αυτό είδος σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.
Επεκτάσεις beach bar με ανεκτέλεστα πρωτόκολλα κατεδάφισης, άνθρωποι και αυτοκίνητα που κινούνταν πάνω στην παραλία ωοτοκίας τη νύχτα, ανεξέλεγκτη βοσκή και συνεχής καταπάτηση των προστατευόμενων παραλιών για τουριστικές και γεωργικές χρήσεις είναι μόνο κάποιες από τις δραστηριότητες που καταγράφηκαν στις παραλίες ωοτοκίας το καλοκαίρι.

Σε αρκετά σημεία της παραλίας εγκαταστάθηκαν ξύλινοι διάδρομοι, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο για ωοτοκία χώρο. Πλήθος από ξαπλώστρες και ομπρέλες, που δε μαζεύονταν τη νύχτα, παρεμπόδιζαν την ωοτοκία και την πρόσβαση των νεογέννητων χελωνών στη θάλασσα. Οι αμμοθίνες, που είχαν καταστραφεί από την παράνομη κατασκευή δρόμων και κτιρίων, δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί από τις αρμόδιες Αρχές.
Φέτος, περιστατικά παράνομης αλιείας με δίχτυα και παραγάδια σημειώθηκαν σε πολύ μικρό βάθος και λίγα μόλις μέτρα από την παραλία ωοτοκίας, εντός της θαλάσσιας περιοχής που ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ΝATURA 2000.
Το Λιμενικό Σώμα δεν επενέβη. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ωοτοκίας, έγινε πολλές φορές καθαρισμός και διαμόρφωση της παραλίας Καλού Νερού από βαρέα οχήματα προκαλώντας ζημιά στην παραλία. Ο αποπροσανατολισμός των νεογέννητων χελωνών από τα φώτα των beach bar που λειτουργούσαν όλη τη νύχτα ήταν σύνηθες φαινόμενο. Βάσει των στοιχείων που έχει συλλέξει μέχρι σήμερα ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ, ο αριθμός των νεκρών θαλάσσιων χελωνών έχει ξεπεράσει τις 20.
Σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, ο νόμος για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας που τέθηκε σε εφαρμογή το Μάρτιο 2011 (ΦΕΚ 60 Α 31.03.2011) θα διασφάλιζε ένα πιο αποτελεσματικό καθεστώς προστασίας για τα είδη προτεραιότητας σε όλες τις περιοχές NATURA 2000 της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των Θινών Κυπαρισσίας. Ωστόσο, η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων προστασίας και η πρόνοια για πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας για την ορθή χρήση των παραλιών ωοτοκίας από τη Νομαρχία Μεσσηνίας και τις άλλες αρμόδιες Αρχές είναι ελλιπέστατες.
Η επικαιροποίηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που κατατέθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ το 2003 (ΕΠΜ), η οποία θα λάμβανε υπ’ όψιν τις νέες συνθήκες, θα βοηθούσε τις τοπικές Αρχές να προσδιορίσουν μέτρα προστασίας για την περιοχή και κατ’ επέκταση, θα τις ενίσχυε. Οι εθνικές Αρχές δεν έχουν ακόμη προχωρήσει στη σύνταξη μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η οποία θα αξιοποιούσε τις προτάσεις της ΕΠΜ, θα ρύθμιζε όλες τις δραστηριότητες στην περιοχή NATURA 2000 και θα εξασφάλιζε, επιτέλους, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης.
Το MEDASSET τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες σε όλες τις εισόδους των παραλιών και σε άλλα καίρια σημεία της περιοχής, ώστε να γίνει ένα βήμα στην παροχή κατάλληλης ενημέρωσης. Την 1/9/11 η Οργάνωση κατέθεσε νέα αναφορά στη Γραμματεία της Σύμβασης της Βέρνης, καταγγέλλοντας όλες τις πρόσφατες παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή.econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...