ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

«Μεταλλαγμένα» κουνούπια απελευθερώθηκαν για πρώτη φορά στη φύση

 Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν κουνούπια του είδους Aedes aegypti, το οποίο απαντάται και στην Ελλάδα

Λονδίνο
Κουνούπια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά στο εργαστήριο απελευθερώθηκαν για πρώτη φορά στο φυσικό περιβάλλον, στο πλαίσιο μελέτης μικρής κλίμακας για την καταπολέμηση του δάγγειου πυρετού στην Καραϊβική. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η προσέγγιση αυτή μπορεί πράγματι να μειώνει τους πληθυσμούς των επικίνδυνων εντόμων.

Όπως και η ελονοσία, ο δάγγειος πυρετός μεταδίδεται από τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών -συνήθως κουνούπια του είδους Aedes aegypti, το οποίο απαντάται και στην Ελλάδα.
Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης και θεραπείας για την ιογενή ασθένεια, επιδημιολόγοι, εντομολόγοι και γενετιστές φλερτάρουν εδώ και χρόνια με την ιδέα της απελευθέρωσης γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών, σχεδιασμένων να μειώνουν τους πληθυσμούς του εντόμου.

Τέτοια «μεταλλαγμένα» αρσενικά κουνούπια έχουν δημιουργηθεί σε αρκετά εργαστήρια, μέχρι σήμερα όμως κανείς δεν γνώριζε αν τα έντομα αυτά θα επιβίωναν στο περιβάλλον και θα κατάφερναν να ζευγαρώσουν με κανονικά κουνούπια, ώστε να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τώρα, ερευνητές από τη Βρετανία αναφέρουν ότι δοκίμασαν αυτή την προσέγγιση σε μια μικρή έκταση του νησιού Γκραντ Κέιμαν.
«Δείξαμε ότι τα γενετικά τροποποιημένα αρσενικά κουνούπια, τα οποία απελευθερώθηκαν σε μια έκταση δέκα εκταρίων [100 στρεμμάτων] σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, ζευγάρωσαν επιτυχώς με άγρια θηλυκά και γονιμοποίησαν τα αβγά τους» αναφέρει στο Nature Biotechnology η ομάδα του Λουκ Άλφεϊ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι είναι εφικτός ο έλεγχος του δάγγειου πυρετού με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας για την καταστολή των πληθυσμών του A. aegypti στο ανοιχτό πεδίο» γράφουν στη δημοσίευσή τους οι ερευνητές.
Τα «μεταλλαγμένα» κουνούπια δημιουργήθηκαν στα εργαστήρια της Oxitec Limited, μιας εταιρείας που ίδρυσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Στόχος του πειράματος ήταν να «σαμποτάρει» την αναπαραγωγή των εντόμων.
Σε αντίθεση όμως με προηγούμενες προσπάθειες, οι οποίες βασίζονταν σε εντελώς στείρα γενετικά τροποποιημένα αρσενικά έντομα, τα αρσενικά κουνούπια της Oxitec Limited μπορούν να ζευγαρώνουν και να αποκτούν απογόνους.
Οι απόγονοι αυτοί όμως πεθαίνουν πριν φτάσουν στην αναπαραγωγική ηλικία, περιορίζοντας έτσι την αύξηση του πληθυσμού.


ΑΠΟ http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη