ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Προολυμπιακό που μοιάζει με... χρυσό

Οι Ελληνες... καμικάζι του Ηλία Ζούρου τρέλαναν τους Σέρβους, τους συνέτριψαν με 87-77 και με πανηγυρικό τρόπο πέτυχαν το βασικό στόχο της εθνικής Ελλάδας που δεν ήταν άλλος από την πρόκριση στο προολυμπιακό τουρνουά, για τη διεκδίκηση μιας θέσης στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Και τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτή η ομάδα πήγε στη Λιθουανία, η σημερινή επιτυχία μοιάζει με κατάκτηση του… χρυσού μεταλλίου!
Ενα τρελό παιχνίδι από τους διεθνείς μας στο πρώτο ημίχρονο, το καλύτερό τους στη διοργάνωση και ένα απίστευτο επιθετικό κρεσέντο έξω από τα 6.75, με 5 στα 10 τρίποντα, την ώρα που οι Σέρβοι έδειχναν να τα έχουν χαμένα και να παρακολουθούν διακριτικά τον γαλανόλευκο καλπασμό...
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με την Ελλάδα να προηγείται με 34-8, ενώ στο δεύτερο οι Σέρβοι πήραν το πάνω χέρι, επικράτησαν με 18-14, αλλά η ψαλίδα δεν μειώθηκε και το ημίχρονο έκλεισε με την εθνική μας στο +22 (48-26), έχοντας σε τρελή μέρα τον Γιάννη Μπουρούση. Δύο στα δύο τρίποντα, δύο στις δύο βολές και τέσσερα στα επτά δίποντα για τον διεθνή άσο, ο οποίος έκλεισε το ημίχρονο στους 16 πόντους, για να τον ακολουθήσει ο Ζήσης στους 14 και ο Φώτσης στους 9 πόντους.

 Για τον καταποντισμό των Σέρβων φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης ο αφανισμός του Τεόντοσιτς, ο οποίος έβγαλε το ημίχρονο με μόλις 4 πόντους και κάκιστο συντονισμό των επιθετικών προσπαθειών, με τον Κέσελι να προσπαθεί μόνος του να σηκώσει το βάρος και να κρατήσει την ομάδα του μέσα στο ματς.
Ζητούμενο για τον Ηλία Ζούρο και τους διεθνείς μας στο δεύτερο ημίχρονο δεν ήταν άλλο απ' τη διατήρηση των... κεκτημένων του πρώτου, αφού οι Σέρβοι συνέχισαν να ανεβάζουν την απόδοσή τους, με αποτέλεσμα να μειώσουν τη διαφορά, στο φινάλε του 3ου δεκαλέπτου στους 17 πόντους (65-48).
Βέβαια, για μια ακόμη φορά η εθνική δεν απέφυγε το μπλακ αουτ στο τελευταίο δεκάλεπτο, όπου οι Σέρβοι ξεκίνησαν με ένα εντυπωσιακό σερί 7-0 και έφεραν τη διαφορά στους δέκα πόντους (65-55). Κάπου εκεί όμως ανέλαβε ξανά δράση ο Μπουρούσης, ο οποίος έβγαλε το τρίτο δεκάλεπτο με 2 πόντους, με καλάθι και φάουλ ανέβασε τη διαφορά ξανά στους 13 και με πλάτη στο καλάθι στους 15 (70-55) δίνοντας τη χαριστική βολή στους Σέρβους οι οποίοι σε εκείνο το σημείο, πέντε λεπτά πριν το τέλος του αγώνα πέταξαν λευκή πετσέτα και αποδέχτηκαν το θρίαμβο της εθνικής μας ομάδας. Ενα ακόμα δίποντο από τον Ελληνα σέντερ τον έκανε δικαιολογημένα MVP της αναμέτρησης αφού έφυγε απ' το γήπεδο με 27 πόντους και πέντε ριμπάουντ, κορυφαία προσωπική επίδοσή του με τη φανέλα της Εθνικής.
Η ιστορία έγραψε Ελλάδα - Σερβία 87-77 και πλέον το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα δώσει μια ακόμη μάχη, τελευταία στη διοργάνωση με αντίπαλο την οικοδέσποινα Λιθουανία με στόχο την κατάκτηση της πέμπτης θέσης.
Τα δεκάλεπτα: 34-8, 48-26, 64-48, 87-77.
ΕΛΛΑΔΑ (Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 27 (2), Ζήσης 18 (1), Βασιλειάδης, Καλάθης 10 (10 ασίστ), Φώτσης 16 (2), Παπανικολάου 4 (1), Μαυροειδής 2, Μπράμος 6, Κουφός 4, Καϊμακόγλου, Σλούκας.
ΣΕΡΒΙΑ (Ίβκοβιτς) : Τεόντοσιτς 6, Πάουνιτς 3 (1), Μπιέλιτσα 2, Μάρκοβιτς 4 (1), Σαβάνοβιτς 9 (1), Κέσελ 22 (3), Κρστιτς 15, Πέροβιτς 2, Μάτσβαν 14 (1).

http://www.onsports.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμπορικά καταστήματα: Πότε ξεκινάει το εορταστικό ωράριο - Ποιες Κυριακές είναι ανοικτά τα μαγαζιά

17/04/2024 13:16   Την επόμενη Κυριακή, 25 Απριλίου ξεκινάει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα, ενώ τη...