ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Την ανησυχία και την αγωνία τους για τη διαφαινόμενη, όπως επισημαίνουν, κατάργηση ή υποβάθμιση κρατικών δομών και υπηρεσιών στο νομό εκφράζουν οι δήμαρχοι του νομού Μεσσηνίας με κοινή αναφορά τους, τονίζοντας ότι, ‘’αυτή η πολιτική υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και οδηγεί στην οικονομική συρρίκνωση της περιοχής’’.
Συγκεκριμένα οι δήμαρχοι αναφέρονται, στην κατάργηση δύο τμημάτων του ΤΕΙ, στην μείωση του αριθμού των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, στην κατάργηση σχολικών μονάδων, στην κατάργηση του στρατοπέδου του Κέντρου Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων, στην κατάργηση του στρατολογικού γραφείου Καλαμάτας, στην κατάργηση των περιφερειακών ΔΟΥ, αλλά και για την ουσιαστική κατάργηση σειράς αστυνομικών σταθμών, που σε συνδυασμό με την έλλειψη αστυνομικού προσωπικού, έχει οδηγήσει - όπως επισημαίνουν - στην αύξηση της εγκληματικότητας κάθε μορφής και σε ανασφάλεια, των κατοίκων ιδιαίτερα στα χωριά.
Επιπλέον, διαμαρτύρονται για την κατάργηση της σιδηροδρομικής γραμμής και καταγγέλλουν ότι δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις τους και οι κεντρικοί σταθμοί Καλαμάτας - Κυπαρισσίας, με τα θαυμάσια νεοκλασικά κτίρια, νοικιάστηκαν σε αλβανικό πρακτορείο ταξιδίων αντί πινακίου φακής, καθώς και για την μετακίνηση στην Τρίπολη του Ινστιτούτου Ελαίας και του Εργαστηρίου Ελαιολάδου.
Οι δήμαρχοι κάνουν λόγο για ‘’καταιγίδα κατάργησης υπηρεσιών και δομών του κράτους στην Μεσσηνία που αυξάνει τα ήδη οξυμένα προβλήματα, αλλά δημιουργεί και αίσθημα αδικίας και εγκατάλειψης από το κράτος.
Παράλληλα ζητούν, ‘’από τους βουλευτές, τους φορείς και κάθε οργανωμένη έκφραση του μεσσηνιακού λαού, να κινηθούμε ενωτικά, οργανωμένα αλλά και αγωνιστικά στην κατεύθυνση της υποστήριξης της Μεσσηνίας και των μεσσηνιακών πολιτών’’.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...