ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑ ΟΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ



 Αντιμέτωποι με μία ακόμη ασθένεια της ελιάς που ονομάζεται μαργαρόνια βρίσκονται οι καλλιεργητές στην περιοχή της Τριφυλίας.


Οι ζημιές στους ελαιώνες έχουν παρατηρηθεί κυρίως στους Γαργαλιάνους, τη Χώρα και τα Φιλιατρά, βασικά στις ημιορεινές περιοχές, και ενώ φέτος η παραγωγή στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα αυξημένη.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑ 

Η μαργαρόνια είναι ένα έντομο που προσβάλλει τη νεαρή κυρίως βλάστηση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις επεκτείνεται και στους καρπούς, ιδίως σε αυτούς που βρίσκονται κοντά στην τρυφερή βλάστηση.


Η προσβολή των ελαιώνων από τη μαργαρόνια υπολογίζεται πως ξεκίνησε το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και σε ορισμένα χωράφια έχει κάνει αρκετά μεγάλη ζημιά, κυρίως στα μικρά δένδρα και όχι στα μεγάλα. Το έντομο αυτό εμφανίζεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, σε μικρότερη όμως έκταση και χωρίς να καταφέρνει τέτοια ζημιά στα δένδρα.


Σύμφωνα με αρκετούς παραγωγούς και γεωπόνους της περιοχής με τους οποίους μιλήσαμε, η μαργαρόνια είχε να προσβάλει ελιές σε τέτοια έκταση από το 1991, κάτι που δείχνει τη σπανιότητα αυτού του φαινομένου. Η αιτία που το έντομο αυτό είχε αύξηση του πληθυσμού του τη φετινή χρονιά, ήταν ότι βρήκε πρόσφορο έδαφος εξαιτίας της έντονης βλάστησης των δένδρων από τις πολλές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.


Ορισμένοι καλλιεργητές προχώρησαν σε ψεκασμούς μέσα στον Ιούλιο, οι οποίες όμως δεν είχαν το αποτέλεσμα που θα περίμεναν. Μάλιστα σε ορισμένους ελαιώνες η ζημιά στον καρπό έχει φτάσει και στο 20% -κάτι που σημαίνει μειωμένη παραγωγή σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία και για τους αγρότες, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται και το κόστος παραγωγής να μεγαλώνει δυσανάλογα.


Παράλληλα εκεί που στάθηκαν ορισμένοι καλλιεργητές ήταν πως η μαργαρόνια δεν θα κάνει ζημιά μόνο στη φετινή παραγωγή του ελαιοκάρπου, αλλά θα επηρεάσει και την επόμενη χρονιά.



ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ



Στην περιοχή του Μουζακίου έχει παρατηρηθεί έξαρση του φαινομένου της μαργαρόνιας, κάτι που τονίζει ο Ηλίας Κυριακόπουλος: “Εχουμε αρκετή ζημιά στην παραγωγή και θα έχουμε επιπτώσεις και στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο. Εχουμε ραντίσει δύο χέρια, χωρίς να το έχουμε καταπολεμήσει αποτελεσματικά. Η υγρασία και οι πολλές βροχές έπαιξαν ρόλο ώστε να υπάρξει φέτος έξαρση από αυτή την ασθένεια. Τα φυτοφάρμακα πάντως δεν είναι αποτελεσματικά, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Βάζουμε παραπάνω δόση από το κανονικό και αποτέλεσμα δεν έχουμε“.


Προσβολές σε πολλά από τα δένδρα του έχει και ο Δημήτρης Λίτσας: “Η ζημιά φέτος είναι μεγάλη και στο βλαστάρι και στον καρπό. Το χειρότερο όμως είναι πως θα επηρεάσει και την επόμενη χρονιά, τον καρπό που θα έδενε. Για την ώρα δεν μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση για τη ζημιά στον καρπό, αυτό θα φανεί στο μάζεμα της ελιάς. Πάντως πολλά δένδρα που έχουν χτυπηθεί από τη μαργαρόνια δείχνουν σαν καμένα. Ισως να ραντίσουμε τον Σεπτέμβριο αν δούμε ότι επεκτείνεται η ζημιά, αλλά με ένα χέρι δεν καταπολεμάται. Θέλει παραπάνω χέρια και φυσικά αυξάνεται το κόστος παραγωγής“!


Για τις ζημιές που έχουν υποστεί ορισμένοι ελαιώνες στην περιοχή των Γαργαλιάνων, μας μίλησε ο Παναγιώτης Νικολόπουλος, που είναι γεωπόνος στην ομάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης για την ελιά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων: “Το εν λόγω έντομο έχει έξαρση μία φορά κάθε 4-5 χρόνια. Αυτό συνέβη φέτος που η χρονιά είναι όψιμη και υπήρχαν πολλές βροχές και ευνοήθηκε η βλάστηση. 

Εχει παρατηρηθεί εκτεταμένη προσβολή σε ορισμένες περιοχές των Γαργαλιάνων, όπως το Λιβάρτζι, η Φλόκα, η Βάλτα, η Παλιοβάλτα, το Καρβούνι και η Πάνιτσα. Προς τα νότια στον κάμπο δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Το έντομο αυτό έχει 5 γενιές από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο και σε ορισμένες περιοχές η ζημιά έχει φτάσει στο 10%. Εχουν γίνει ψεκασμοί το περασμένο διάστημα με φιλικά και αποτελεσματικά φάρμακα και αν μετά τις 15 Αυγούστου που ξεκινά και πάλι η βλάστηση παρατηρηθεί ξανά πρόβλημα στα φύλλα, πρέπει να επέμβουμε και πάλι“.


Ιδιας έκτασης είναι το πρόβλημα με τη μαργαρόνια και στο Αμπελόφυτο, που μας μίλησε ο Τάκης Αλεξανδρόπουλος: “Η προσβολή των δένδρων από τη μαργαρόνια ξεκίνησε τον Ιούνιο και παρότι έχουμε ραντίσει δεν βλέπουμε αποτέλεσμα. Φέτος έχει παραγίνει το κακό. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 1993, όμως τότε έτρωγε μόνο κορφάδες και όχι τόσο τον καρπό“.


Ο γεωπόνος από τη Χώρα Φώτης Αγγελόπουλος μας μίλησε για την προσβολή της ασθένειας στις γύρω περιοχές: “Η μαργαρόνια δεν παρατηρείται πρώτη φορά στην περιοχή. Εχει περιοδικότητα και ανά 7ετία υπάρχουν εξάρσεις. Τα περασμένα χρόνια πάντως δεν υπήρχαν ιδιαίτερες προσβολές στον καρπό, παρότι είχαν περάσει δύο 7ετίες από το 1991 που εμφανίστηκε σε έξαρση. Φέτος λόγω της έντονης βλάστησης στα δένδρα εξαιτίας των βροχοπτώσεων υπήρξε έξαρση του πληθυσμού, με αποτέλεσμα πέρα από την τρυφερή βλάστηση να κάνει ζημιά και στον ελαιόκαρπο. Σε μερικές περιοχές όπου υπήρχε μέση παραγωγή, η ζημιά έφτασε περίπου στο 20%. Στα ελαιόδενδρα με μεγάλη παραγωγή η ζημιά κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς να προκαλέσει οικονομική ζημιά. Εχουν πληγεί οι ημιορεινές περιοχές, από τους Χριστιάνους, το Μουζάκι, τον Πύργο, το Αμπελόφυτο, μέχρι την Χώρα, ακόμη και την Ικλαινα.

Συνήθως για τη μαργαρόνια δεν χρησιμοποιούμε ψεκασμούς, όμως σε μερικές περιοχές υπήρξε ανάγκη να γίνουν ψεκασμοί είτε με βιολογικά προϊόντα, είτε με πυρεθρίνες που είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα.


Γενικώς η φετινή χρονιά είναι μία χρονιά με πλούσιο εντομολογικό ενδιαφέρον, αφού έχουμε αύξηση σε πληθυσμούς εντόμων, όπως των κουνουπιών“.



Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ 

“Η μαργαρόνια είναι εντομολογικός εχθρός της ελιάς. Πρόκειται για μία μικρή νυχτόβια άσπρη πεταλούδα που συνήθως δεν κάνει ζημιές στον καρπό και δεν θεωρείται σοβαρός εχθρός της ελαιοκαλλιέργειας.


Η κάμπια προσβάλλει την τρυφερή βλάστηση, όπως φύλλα, μίσχους, βλαστούς και τους πράσινους καρπούς της ελιάς. Φέτος υπάρχει έξαρση σε ορισμένες περιοχές της Τριφυλίας. Η μαργαρόνια έχει 4-5 γενιές το χρόνο. Δύο από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι και τρεις από το καλοκαίρι ως το φθινόπωρο.


Ο κύκλος διαρκεί 39 ημέρες. Οι κάμπιες μπαίνουν στους πράσινους καρπούς από μία μικρή κυκλική οπή που ανοίγουν και κατατρώγουν το εσωτερικό της σάρκας.

Παρακολουθούμε δειγματοληπτικά την κατάσταση για τον έλεγχο της ζημιάς και όπου και όταν χρειάζεται πρέπει να γίνονται ψεκασμοί με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λαμβάνοντας υπ‘ όψιν τις συμβουλές των γεωπόνων και τις οδηγίες χρήσης της ετικέτας.


Το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να γενικεύσουμε τους ψεκασμούς, αλλά μόνο ύστερα από δειγματοληπτικούς ελέγχους“.
ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ :http://filiatranet.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...