ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

«Κυβερνοασπίδα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για προστασία από επιθέσεις πληροφορικής


Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2024 16:58
 

Με σύστημα συναγερμού και προστασίας από επιθέσεις πληροφορικής εφοδιάζεται η  Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Η «κυβερνοασπίδα» που θα εφοδιασθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώθηκε σήμερα από τις 27 χώρες μέλη με στόχο να εντοπίζει καλύτερα ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες έχουν πολλαπλασιασθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Όπως ανακοινώθηκε ο εντοπισμός των επιθέσεων αυτών θα ανατεθεί σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο έξι ή επτά «κυβερνοκόμβων», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Εξοπλισμένοι με υπερυπολογιστές και με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, θα λειτουργούν με βάση το μοντέλο του συστήματος δορυφόρων Galileo, είχε αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την παρουσίαση, πέρυσι, του προγράμματος γι' αυτή την «κυβερνοασπίδα».

Η ιδέα είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο χρόνος εντοπισμού μιας επίθεσης πληροφορικής σε ευρωπαϊκές υποδομές (νοσοκομεία, ενεργειακά δίκτυα κλπ.) ώστε να μπορεί να αντιμετωπισθεί καλύτερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, σήμερα περνούν κατά μέσο όρο 190 ημέρες από την αρχή της διάδοσης ενός κακόβουλου λογισμικού (malware) μέχρι τη στιγμή που αυτό εντοπίζεται.

Η ΕΕ θα εφοδιασθεί επίσης με μια «κυβερνοεφεδρεία», αποτελούμενη από χιλιάδες δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών, σε εθελοντική βάση, για να υποστηρίξει την προσπάθεια άμυνας σε περίπτωση επίθεσης. Ένα κράτος μέλος, ένας θεσμός και μερικές τρίτες συνδεόμενες χώρες, όπως η Ελβετία ή η Σουηδία, θα μπορούν να προσφεύγουν σ' αυτή την «εφεδρεία» σε περίπτωση σημαντικής ή σε μεγάλη κλίμακα επίθεσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση των 27.

Το κόστος αυτής της «κυβερνοασπίδας» είχε υπολογισθεί τον περασμένο Απρίλιο από την Επιτροπή σε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, τα δύο τρίτα των οποίων θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ.

Αυτά τα νέα μέτρα πρόκειται να υιοθετηθούν επισήμως από το Συμβούλιο της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΑΠΟ https://www.cnn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: