ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

ΕΚΠΟΙΖΩ: Γραφείο υποστήριξης πολιτών για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών


28/02/2024 11:51

Σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει το γραφείο μιας στάσης (one stop shop) στην έδρα της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), για την υποστήριξη

των πολιτών στη διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης των σπιτιών τους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στο γραφείο μιας στάσης, ώστε να βρουν βοήθεια για τα βήματα που απαιτούνται για να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους, για τις βέλτιστες για την κάθε περίπτωση τεχνικές λύσεις, τις υπάρχουσες δυνατότητες χρηματοδότησης (π.χ. πρόγραμμα «Εξοικονομώ»), μέχρι και τις απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

 Ωστόσο υπενθυμίζεται, ότι ήδη έχει ξεκινήσει η λειτουργία του ψηφιακού γραφείου ενημέρωσης για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών www.energeiakistegi.gr με στόχο την παροχή υποστήριξης και πληροφοριών στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής, σε θέματα που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα γραφεία της ένωσης, εκπαίδευση για να προχωρήσει η λειτουργία και του συμβατικού γραφείου.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος REVERTER (Deep REnovation roadmaps to decrease households VulnERability To Energy poverty) στο οποίο συμμετέχει η ΕΚΠΟΙΖΩ, μαζί με το Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Συντονιστής του έργου) και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών ευάλωτων κατοίκων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Αθηνών-Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο REVERTER, συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE (LIFE21-CET-ENERPOV- REVERTER/ 101076277) και υλοποιείται με τη συμμετοχή 12 εταίρων από 5 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ λειτουργεί πιλοτικά σε τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις (Μπρέζοβο-Βουλγαρία, Αθήνα- Ελλάδα, Ρίγα-Λετονία και Κοΐμπρα-Πορτογαλία), που χαρακτηρίζονται από διαφορετικές κλιματικές και κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες.

Σκοπός του έργου είναι η διασφάλιση ενός βασικού επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης και υγείας των καταναλωτών και ειδικότερα των ευάλωτων νοικοκυριών (τα οποία έχουν περισσότερη ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης), μέσω ενημέρωσής τους για:

  • τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στην κατοικία τους
  • την βέλτιστη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και των οικιακών συσκευών
  • τη συμμετοχή τους σε προγράμματα αναβάθμισης κατοικιών, π.χ. «Εξοικονομώ»
  • την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, ζήτημα το οποίο σχετίζεται με σοβαρές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις και είναι συνδεδεμένο με το χαμηλό εισόδημα των νοικοκυριών, τις υψηλές τιμές ενέργειας και τη χαμηλή ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και των οικιακών συσκευών.

ΑΠΟ www.newsbomb.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: