ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά [εικόνες – βίντεο]


 10 Φεβρουαρίου 2024

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και ιερή κατάνυξη τίμησαν σήμερα τα Φιλιατρά τον πολιούχο τους, Άγιο Χαράλαμπο, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.

Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε, σήμερα Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, στα Φιλιατρά η Παντριφυλιακή εορτή του πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους. Χιλιάδες πιστοί συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν το πρωί με την Θεία Λειτουργία, όπου τελέστηκε παρουσία τοπικών Αρχών, φορέων, εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου βρίσκεται η Ιερά και Θαυματουργή Εικόνα του Αγίου.

Τις θρησκευτικές τελετές λάμπρυναν με την παρουσία τους οι προσκεκλημένοι σεβασμιώτατοι μητροπολίτες Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος και Γρεβενών κ. Δαβίδ μετά του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου.

Μετά το κήρυγμα ξεκίνησε, συνοδεία των Φιλαρμονικών του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και της Κυπαρισσίας, αντιπροσωπείας των Ενόπλων Δυνάμεων και μαθητών σχολείων, η λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Εφεστίου Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους σε κεντρικές οδούς, με κατάληξη την κεντρική πλατεία, όπου και εψάλη δέηση. Εκεί, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την παρουσία τους, ευχόμενος να είναι πολλά τα έτη της αρχιερατικής τους διακονίας.

Ακολούθως η πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό και έγινε η Απόλυση.

Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης οι βουλευτές Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Βασιλόπουλος, η γενική γραμματέας του Δήμου, ο πρώην Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Δημήτρης Λαμπρόπουλος, αντιδήμαρχοι του Δήμου Τριφυλίας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών, Νίκος Στιμπάκος με τοπικούς συμβούλους Φιλιατρών, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, Χάιδω Παναγιωτοπούλου και Άκης Κατρίτσης, αξιωματικοί των Ε.Δ. και των Σ.Α.

Να σημειωθεί ότι στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί Μεθεόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Ιεράς Παρακλήσεως του Αγίου.

Αύριο Κυριακή (από 7:00 π.μ. έως 10:00 π.μ.) θα τελεστεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στις 10.00 π.μ.: Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των αειμνήστων κτητόρων, ανακαινιστών, δωρητών, ευεργετών, ιερέων, διακόνων και επιτρόπων του Ιερού Ναού, ως και των απανταχού της γης κεκοιμημένων Φιλιατρινών.

 



 

                        






 


ΑΠΟ https://www.gargalianoionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: