ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

ΕΕ: Πράσινο φως για την ψηφιακή σήμανση των λιπασμάτων


 23 Ιανουαρίου 2024 | 13:07

Σε προσωρινή συμφωνία για την ψηφιακή σήμανση των λιπασμάτων κατέληξαν το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να την καταστήσουν σαφέστερη,

απλούστερη και ψηφιακή.

Η πρόταση αυτή, η οποία τροποποιεί την ισχύουσα νομοθεσία, αποσκοπεί στην εισαγωγή της δυνατότητας επιλογής ψηφιακής ετικέτας σε προϊόντα λίπανσης της ΕΕ, στη βελτίωση της αναγνωσιμότητας των ετικετών, οδηγώντας σε πιο αποτελεσματική χρήση αλλά και στην απλοποίηση των υποχρεώσεων σήμανσης για τους προμηθευτές, μειώνοντας παράλληλα το κόστος για τον κλάδο.

Οι ψηφιακές ετικέτες θα είναι διαθέσιμες για μια περίοδο 10 ετών από τη στιγμή που το προϊόν τοποθετείται στην αγορά

Η προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε ενθαρρύνει την ευρύτερη χρήση της ψηφιακής σήμανσης, ενώ περιλαμβάνει μέτρα για την παροχή φυσικών ετικετών όταν είναι περισσότερο απαραίτητες. Η συμφωνία διευκρινίζει επίσης ότι οι ψηφιακές ετικέτες θα είναι διαθέσιμες για περίοδο 10 ετών από τη στιγμή που το προϊόν τοποθετείται στην αγορά.

Η πρόταση

Με την τροποποιητική αυτή απόφαση προτείνεται να επιτρέπεται στους προμηθευτές προϊόντων λίπανσης να κοινοποιούν τις πληροφορίες επισήμανσης σε φυσική μορφή, σε ψηφιακή μορφή ή σε συνδυασμό των δύο. Το κείμενο της Επιτροπής προτείνει να επιτρέπεται μια ψηφιακή μορφή μόνο όταν τα προϊόντα λίπανσης της ΕΕ πωλούνται χωρίς συσκευασία ή όταν τα προϊόντα πωλούνται σε οικονομικούς φορείς, που δεν είναι τελικοί χρήστες των προϊόντων.

Οι αγρότες και άλλοι καταναλωτές προϊόντων λίπανσης που πωλούνται σε συσκευασία θα συνεχίσουν να επωφελούνται τόσο από ψηφιακές όσο και από φυσικές ετικέτες για τις πιο σημαντικές πληροφορίες (π.χ. προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, γεωπονική αποτελεσματικότητα ή περιεχόμενο). Η πρόταση της Επιτροπής καθορίζει το περιεχόμενο και τις τεχνολογικές απαιτήσεις για τις ψηφιακές ετικέτες. Οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η ψηφιακή ετικέτα θα είναι αναζητήσιμη, προσβάσιμη, δωρεάν και ικανή να καλύψει τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων.

Κύρια στοιχεία της συμφωνίας

Η προσωρινή συμφωνία προωθεί την ευρύτερη χρήση της ψηφιακής σήμανσης για τη μείωση του κόστους, της γραφειοκρατίας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των παραγωγών, αλλά διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων ευάλωτων ομάδων ή ατόμων με περιορισμένες ψηφιακές ικανότητες, έχουν όλα τα πληροφορίες που χρειάζονται με φυσικά μέσα.

Επιτρέπει επίσης, τη χρήση ψηφιακών ετικετών για προϊόντα που πωλούνται χωρίς συσκευασία (χύμα), με την προϋπόθεση ότι οι πληροφορίες της ετικέτας εμφανίζονται και σε φυσική μορφή σε εμφανές σημείο στο σημείο πώλησης.

Οι νομοθέτες αποφάσισαν να διευρύνουν τη διαθεσιμότητα ψηφιακών ετικετών σε διάρκεια 10 ετών από τη στιγμή που το προϊόν διατίθεται στην αγορά.

Τέλος, η προσωρινή συμφωνία επαναφέρει στη φυσική ετικέτα ένα συγκεκριμένο σύνολο πληροφοριών σχετικά με τη γεωπονική απόδοση των προϊόντων λίπανσης.

ΑΠΟ https://www.in.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: