ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

«Μικρά δάνεια» αγροτικής επιχειρηματικότητας από 3.000 έως 25.000 ευρώ

 

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023 09:48

Κατά 40 εκατ. ευρώ αυξάνεται ο προϋπολογισμός του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) σε 61,5 εκατ. ευρώ, καθώς οι αρχικά

διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου εξαντλήθηκαν σε λιγότερο από έξι μήνες.

Οι ωφελούμενοι του ΤαΜιΔΑΕ είναι επαγγελματίες αγρότες, νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα την γεωργία, νέοι γεωργοί, αναγνωρισμένα συλλογικά σχήματα αγροτών και μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με τελικό προϊόν γεωργικό. Το Ταμείο παρέχει δάνεια από 3.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ με χρόνο αποπληρωμής από 2 έως 5 έτη, ενώ ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο ο χρόνος αποπληρωμής να επιμηκυνθεί.

Σε κάθε δάνειο το 50% χορηγείται από το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου και είναι άτοκο και το υπόλοιπο 50% από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Επιπλέον, το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου παρέχει επιδότηση επιτοκίου διάρκειας δύο ετών για το τμήμα του δανείου που παρέχεται από τις τράπεζες.

Τα ανωτέρω έχουν ως αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι να έχουν μηδενικό επιτόκιο για τα δυο πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους και για το υπόλοιπο διάστημα να έχουν επιτόκιο μόνο για το 50% του συνολικού τους δανείου, δηλαδή για εκείνο το μέρος του στο οποίο συμμετέχει η τράπεζα.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε:

«Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και για το λόγο αυτό προχωρήσαμε σε σημαντική αύξηση ύψους 186,05% του προϋπολογισμού του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει την έμπρακτη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας προς τον πρωτογενή τομέα και την πρόθεσή της να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη στις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για μια ακόμη φορά, στηρίζει με έργα και όχι με λόγια τους αγρότες μας αλλά και τις επιχειρήσεις του κλάδου. Συνεχίζουμε δυναμικά στο πλευρό τους».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε:

«Η απόφαση για αύξηση του προϋπολογισμού του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας κατά 40 εκατ. ευρώ, έρχεται να προστεθεί στις πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε κρίσιμους κλάδους για την εθνική οικονομία, όπως ο πρωτογενής τομέας. Καθώς και στην έμπρακτη αρωγή που από την πρώτη στιγμή παρείχαμε στους πληγέντες από τις πρωτόγνωρες καταστροφές και τις συνέπειες της Κλιματικής κρίσης.

Πρωτοβουλίες όπως η αύξηση των πόρων του ΤαΜιΔΑΕ, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, στο πλαίσιο της δέσμευσής μας να κάνουμε πράξη όλα όσα υποσχεθήκαμε. Με στόχο όχι μόνο κανείς να μη μείνει πίσω, αλλά οι αγρότισσες και οι αγρότες μας, οι νέες και οι νέοι, να μείνουν στο τόπο τους, να επενδύσουν σε ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον και να δουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται».

 

ΑΠΟ https://www.cnn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: