ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για βελτίωση της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες


 Γιάννης Δεβετζόγλου.

Τι παρουσίασε η Πένυ Ρέτσα, Market Access & External Affairs Director, AbbVie Greece, Cyprus & Malta, στο «AGORA – 1st Corporate Affairs Forum 2023»,/ σε συζήτηση πάνελ με θέμα την «Πορεία σε αβέβαιους καιρούς: Πώς επιχειρήσεις και κυβερνήσεις μπορούν να εργαστούν μαζί».

Συγκεκριμένες προτάσεις για τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με την πολιτεία, που μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, παρουσίασε η Πένυ Ρέτσα, Market Access & External Affairs Director, AbbVie Greece, Cyprus & Malta, στο «AGORA – 1st Corporate Affairs Forum 2023», την Πέμπτη 8 Ιουνίου, σε συζήτηση πάνελ με τίτλο «Πορεία σε αβέβαιους καιρούς: Πώς επιχειρήσεις και κυβερνήσεις μπορούν να εργαστούν μαζί;»

«Σε μια εποχή αβεβαιότητας και σε συνθήκες συνεχούς κρίσης κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα», σημείωσε εισαγωγικά η κα Ρέτσα και χρησιμοποιώντας ως αναφορά πρόσφατο άρθρο του Economist, ανέφερε ότι «η οικονομία στην εποχή μετά την πανδημία είναι σαν τη Μόνα Λίζα. Κάθε φορά που θα κοιτάξεις, βλέπεις κάτι διαφορετικό. Αυτή η μεταβλητότητα των συνθηκών και η έλλειψη προβλεψιμότητας υπαγορεύει τη συνεργασία και τη συμβολή όλων των εταίρων για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών».

Για τις επιχειρήσεις, η κα Ρέτσα τόνισε ότι «η ευθύνη τους εκτείνεται πέρα από τους μετόχους τους, καθώς καλούνται να πάρουν θέση σε ζητήματα που επηρεάζουν ευρύτερες κοινότητες, οικοσυστήματα και την κοινωνία, συνολικά. Ο ιδιωτικός τομέας οφείλει να αποτελεί αξιόπιστο εταίρο και ουσιαστικό συν-διαμορφωτή του νέου οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου ο ιδιωτικός τομέας παράγει νέα γνώση και νέα δεδομένα που οδηγούν σε συλλογική πρόοδο και ευημερία, έφερε τα εμβόλια κατά της COVID-19, τονίζοντας ότι «η συνέργεια του ιδιωτικού τομέα και των κρατικών αρχών, διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις για άμεσο μαζικό εμβολιασμό που τελικά μας έβγαλε από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση».

Εστιάζοντας στον φαρμακευτικό κλάδο, η κα Ρέτσα σημείωσε ότι «ενώ είναι μια από τις πλέον ρυθμισμένες αγορές σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων, όπως και σε επίπεδο άδειας κυκλοφορίας, αποζημίωσης, τιμολόγησης και διάθεσης στο σύστημα υγείας, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, σήμερα, είναι η έλλειψη πόρων. Αυτή η έλλειψη οδηγεί στην αδυναμία αποζημίωσης και ένταξης καινοτόμων θεραπειών στα συστήματα υγείας και πρόσβασης των ασθενών σε αυτές». Επίσης, υπογράμμισε ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική του «εμείς» και οι «άλλοι». Οι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με την Πολιτεία ως ισότιμοι συνομιλητές για να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις που εξυπηρετούν με τον βέλτιστο τρόπο τους ασθενείς και τη διάθεση σε αυτούς των καλύτερων θεραπευτικών επιλογών που προσφέρει η σύγχρονη επιστήμη».

Η Market Access & External Affairs Director της AbbVie υποστήριξε την άποψη ότι «πρέπει να εμπνευστούμε από ήδη πετυχημένες μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν από την πολιτεία μετά από πρόταση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, όπως το «επενδυτικό clawback», έναν μηχανισμό κινητροδότησης δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης που ενίσχυσε τις επενδύσεις και τις δραστηριότητες κλινικών μελετών. Αντίστοιχα, σημαντική μεταρρύθμιση είναι ο στόχος μείωσης των υποχρεωτικών επιστροφών με τη βοήθεια πόρων από το RRF, με την οποία το κράτος θα ενισχύει τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη τα επόμενα χρόνια, εφόσον δεν «πιάνονται» συγκεκριμένοι στόχοι μείωσης της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης».

Κλείνοντας, η κα Ρέτσα σημείωσε ότι βρισκόμαστε στο μεταίχμιο σημαντικών αποφάσεων, «καθώς τα προβλήματα στον φαρμακευτικό κλάδο παραμένουν περίπλοκα και η επίλυσή τους είναι ιδιαιτέρως επείγουσα, η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να ενεργοποιήσει έναν πιο συστηματικό διάλογο με τον φαρμακευτικό κλάδο, ώστε μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις και μεταρρυθμίσεις να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες στρεβλώσεις και οι ασθενείς να μπορούν να έχουν απρόσκοπτη και γρήγορη πρόσβαση στις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές που προσφέρει απλόχερα η σύγχρονη επιστήμη».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσει

ΑΠΟ https://www.news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: