ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Τα δύο μεγαλύτερα εργαστήρια μουμιοποίησης της αρχαιότητας αποκαλύφθηκαν στην Αίγυπτο

Αρχαιολόγος καθαρίζει το κρεβάτι ταρίχευσης στο ένα από τα δύο μεγάλα εργαστήρια μουμιοποίησης που αποκαλύφθηκαν στην Αίγυπτο AP PHOTO/AMR NABIL

Τρίτη, 30 Μαϊος 2023 17:30

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την ανακάλυψη των δύο μεγαλύτερων εργαστηρίων που χρησιμοποιούνταν για τη μουμιοποίηση ανθρώπων και ζώων στην αρχαιότητα.

Δύο εργαστήρια και δύο τάφοι ήρθαν στο φως στη τεράστια Νεκρόπολη της Σακκάρα, νότια του Καΐρου, σύμφωνα με τον Mostafa Waziri, γενικό γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

«Σήμερα, ανακοινώνουμε την ανακάλυψη των δύο μεγαλύτερων εργαστηρίων μουμιοποίησης ανθρώπων και ζώων στη Νεκρόπολη της Σακκάρα» δήλωσε ο Waziri σε δημοσιογράφους, από το εργαστήριο όπου γίνονταν οι ταριχεύσεις των ανθρώπων.

Τα εργαστήρια ταρίχευσης χρονολογούνται στην 30ή Δυναστεία (380-343 π.Χ.) και την Πτολεμαϊκή περίοδο (305-30 π.Χ.), ανέφερε η αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα Al-Ahram, επικαλούμενη τον Waziri.

Το πρώτο εργαστήριο είναι ένα ορθογώνιο κτίριο πολλών δωματίων με πέτρινα κρεβάτια μήκους 2 μέτρων και πλάτους 50 εκατοστών, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη μουμιοποίηση των νεκρών, σύμφωνα με την Al-Ahram.

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για τον τεμαχισμό των πτωμάτων με σκοπό την αφαίρεση των εσωτερικών οργάνων, μαζί με τα κανωπικά αγγεία που χρησιμοποιούνταν για τη διατήρηση των οργάνων, δήλωσε ο Waziri.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης πήλινα αγγεία και τάφους ζώων στο δεύτερο εργαστήριο. Σύμφωνα με την Al-Ahram, το εργαστήριο αυτό περιείχε «πέντε πέτρινα κρεβάτια, διαφορετικά από εκείνα που ανακαλύφθηκαν στο εργαστήριο ταρίχευσης ανθρώπων».

«Σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες, πιστεύεται ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο χρησιμοποιούνταν για τη μουμιοποίηση ιερών ζώων» εξήγησε ο Waziri.

Δύο σημαντικοί τάφοι

Παράλληλα με τα δύο εργαστήρια, οι αρχαιολόγοι βρήκαν, επίσης, «έναν από τους πιο όμορφους τάφους» στη Νεκρόπολη, όπως τον χαρακτήρισε ο Waziri. Ο τάφος, που πήρε το όνομά του από τον κορυφαίο αξιωματούχο Ne Hesut Ba, είναι ηλικίας 4.400 ετών και χρονολογείται στην πέμπτη δυναστεία.

Ο Ne Hesut Ba ήταν αρχιερέας της θεάς Maat και επέβλεπε την εκσκαφή των αρδευτικών καναλιών, είπε ο Waziri, που χαρακτήρισε τον τάφο «σημαντικό».

Ο δεύτερος τάφος είναι ηλικίας 3.400 ετών και ανήκε σε έναν ιερέα των Καντίς με το όνομα Men Kheber Ra.

Τον Ιανουάριο του 2021, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν πληθώρα αρχαίων θησαυρών στη Σακκάρα, συμπεριλαμβανομένων αρχαίων φέρετρων, χώρων ταφής και ενός νεκρικού ναού.

Με πληροφορίες από: Ancient tombs and large mummification workshops unearthed in Egypt by Niamh Kennedy, CNN

ΑΠΟ https://www.cnn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: