ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Αδήλωτες πισίνες: Τεχνητή νοημοσύνη επιστρατεύει η ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό τους - Τα πρόστιμα και οι φόροι

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής εισέρχεται η τεχνητή νοημοσύνη, την οποία επιστρατεύει η ΑΑΔΕ.

Την τεχνητή νοημοσύνη επιστρατεύει η εφορία, προκειμένου να εντοπίσει τις αδήλωτες πισίνες και να επιβάλει αναδρομικά τους φόρους και τα πρόστιμα που έπρεπε να καταβάλλουν οι κάτοχοί τους την τελευταία δεκαετία.

Όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες, ατομικές ή κοινόχρηστες σε πολυκατοικίες, τις οποίες δεν έχουν δηλώσει στην εφορία ή τις έχουν κατασκευάσει παράνομα χωρίς να τις έχουν δηλώσει στην πολεοδομία και το κτηματολόγιο, σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους και πρόστιμα, τα οποία θα ανατρέχουν έως και μια δεκαετία πίσω.

Με «οδηγό» τα βήματα της γαλλικής φορολογικής διοίκησης, όπου η χρήση ειδικού αλγορίθμου με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αποκάλυψε 20.000 αδήλωτες πισίνες και οδήγησε στην επιβολή φόρων και προστίμων 10 εκατ. ευρώ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με την ΕΡΤ, ετοιμάζεται να «χαρτογραφήσει» όλη την Ελλάδα, αρχής γενομένης από την Αττική.

Το σχέδιο βασίζεται στη λήψη αεροφωτογραφιών απ’ όλη την Ελλάδα, με τα στοιχεία να διασταυρώνονται στη συνέχεια με τα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου.

Με τη χρήση ειδικού αλγορίθμου σαρώθηκαν συγκεκριμένα σημεία του δορυφορικού χάρτη της Αττικής, εντοπίστηκαν τα μπλε σημεία, έγινε διαχωρισμός ποια από αυτά τα σημεία αποτελούν όντως πισίνες και όχι κάτι άλλο και στη συνέχεια με τη χρήση συγκεκριμένων συντεταγμένων έγινε διασταύρωση με τα στοιχεία του Κτηματολογίου.

Οι κάτοχοι που δεν δήλωσαν τις πισίνες θα βρεθούν αντιμέτωποι και με την εφορία και με την πολεοδομία. Δεδομένου ότι οι πισίνες αποτελούν τεκμήριο και αντικείμενο επιβολής ΕΝΦΙΑ, θα υπολογιστούν φόροι και προσαυξήσεις, οι οποίες μάλιστα θα εκτείνονται ακόμα και σε βάθος δεκαετίας.

Ειδικότερα, θα καταλογιστούν φόροι εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ αλλά και φόρος πολυτελούς διαβίωσης μαζί με τις αναλογούσες προσαυξήσεις. Τα όποια στοιχεία προκύψουν θα αποσταλούν και στις πολεοδομίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας (με έκπτωση 90%) και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ.

Όσον αφορά στα τεκμήρια, ενεργοποιούνται από το πρώτο τετραγωνικό και σε περίπτωση κοινόχρηστης πισίνας σε πολυκατοικίες ή συγκροτήματα κατοικιών, το τεκμήριο επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες σε συνάρτηση με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.

Το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:

  • Σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα εξήντα 60 τετραγωνικά μέτρα και
  • Σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.

Το τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η δεξαμενή είναι συναρμολογούμενη αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση ενώ όταν πρόκειται για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται. Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τις δεξαμενές κολύμβησης υπολογίζεται για όλο το έτος χωρίς να περιορίζεται σε μήνες χρήσης είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης τόσο για τις εσωτερικές πισίνες όσο και τις εξωτερικές ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΠΟ https://www.news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: