ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Μεταβιβάσεις ακινήτων ακόμη και με οφειλές στο Δημόσιο


3 Μαρτίου 2023 - 09:38
 

Να μεταβιβάζουν ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους, ακόμη κι αν το τίμημα της πώλησης είναι μικρότερο από το ύψος της οφειλής τους στο Δημόσιο, θα έχουν τη δυνατότητα οι

ιδιοκτήτες, σύμφωνα με νέα ρύθμιση που έρχεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι οφειλέτες που σκοπεύουν να πουλήσουν καποιο ακίνητο, θα πρέπει να α αποπληρώσουν τα χρέη τους προς την εφορία μέσα σε δέκα μέρες. Το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας που είναι αναγκαίο για τη συναλλαγή θα συνοδεύεται από την ειδική βεβαίωση οφειλής, ώστε το τίμημα της συναλλαγής να πηγαίνει κατά προτεραιότητα στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Για να εκδοθεί αυτή η βεβαίωση οφειλής, θα πρέπει είτε με το τίμημα πώλησης του ακινήτου να εξοφλείται πλήρως η οφειλή του προς την εφορία, είτε να εξοφλείται εν μέρει και η εξόφληση της υπόλοιπης οφειλής να διασφαλίζεται από άλλα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.

Επίσης, θα εκδίδεται βεβαίωση οφειλής και στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος έχει απαίτηση από κάποιο φορέα και προκειμένου να πληρωθεί απαιτείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας.

Με βάση τη βεβαίωση αυτή,  αποδίδεται το προς είσπραξη ποσό και μέχρι του ύψους της οφειλής, στην εκδούσα τη βεβαίωση υπηρεσία από το φορέα που παραλαμβάνει τη βεβαίωση οφειλής προς το Δημόσιο, εντός δέκα ημερών από τη μερική ή ολική εξόφληση του τίτλου πληρωμής και όχι πέραν των τριών εργάσιμων ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας ισχύος της βεβαίωσης.

Σε κάθε περίπτωση, η βεβαίωση οφειλής προς το Δημόσιο μπορεί να ζητηθεί από τον συμβολαιογράφο που διενεργεί τη μεταβίβαση ακινήτου. Εκδίδεται ύστερα από αίτηση προς τη ΔΟΥ στην οποία είναι βεβαιωμένη η οφειλή αυτή και αποστέλλεται στον συμβολαιογράφο.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: