ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Προσωπικοί Βοηθοί δίπλα σε ανθρώπους με αναπηρία – «Ικανοποιούμε αίτημα δεκαετιών» είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου


19:16 13/03/2023
 

Γεγονός πλέον οι πρώτοι Προσωπικοί Βοηθοί για συμπολίτες μας με αναπηρία. «Ικανοποιούμε μετά από δεκαετίες ένα αίτημα του αναπηρικού κινήματος», δήλωσε η

υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Από τη Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023, οι άνθρωποι με αναπηρία μπορούν να αποκτήσουν τον Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους. Η Πολιτεία θα παρέχει έως 1.663 ευρώ τον μήνα για την αμοιβή τους, επιπλέον των επιδομάτων και λοιπών παροχών, που ήδη λαμβάνουν, όπως ανακοίνωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ήδη, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, οι πρώτοι 176 συμπολίτες μας, που έχουν αξιολογηθεί, μπορούν από σήμερα να εισέρχονται με τους κωδικούς τους στην ειδική πλατφόρμα prosopikosvoithos.gov.gr, ώστε:

* Να δουν το αποτέλεσμα της απόφασης της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης

* Να δουν την απόφαση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), με την οποία τούς απονέμεται συγκεκριμένο χρηματικό ποσό που μπορούν να αξιοποιούν κάθε μήνα για την αμοιβή του Προσωπικού Βοηθού τους

* Να αναζητήσουν τον Προσωπικό Βοηθό της προτίμησής τους στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών και

* Να υποβάλουν το συμφωνητικό τους με τον Προσωπικό Βοηθό, ώστε να ξεκινήσει η αμειβόμενη παροχή της υπηρεσίας.

Μέχρι σήμερα, 520 άτομα έχουν ζητήσει να γίνουν Προσωπικοί Βοηθοί και καθημερινά αυξάνονται. Ήδη, από αυτούς, οι 241 έχουν ήδη ολοκληρώσει την ειδική επιμόρφωση, που παρέχεται δωρεάν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε να είναι διαθέσιμοι στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και των υπολοίπων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Προσωπικός Βοηθός μπορεί να απασχολείται είτε ως ωρομίσθιος είτε σε καθεστώς συνοίκησης, δηλαδή να ζει στο σπίτι ενός ωφελουμένου. Στην πρώτη περίπτωση, η αμοιβή του ανέρχεται σε 6 ευρώ μικτά ανά ώρα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο μεν Προσωπικός Βοηθός αμείβεται με 1.200 ευρώ μικτά μηνιαίως, ο δε ωφελούμενος 250 ευρώ μηνιαίως για τα έξοδα που θα κάνει για τον Προσωπικό Βοηθό. Η καταβολή των χρημάτων γίνεται κάθε μήνα από τον ΟΠΕΚΑ στον τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνουν οι δικαιούχοι.

Από τους 176 συμπολίτες μας με αναπηρία, που ήδη αξιολογήθηκαν, για 97 κρίθηκε ότι τελούν σε «απόλυτη και διαρκή εξάρτηση» από Προσωπικό Βοηθό και θα λάβουν ποσό 1.663 ευρώ το μήνα, για 56 ωφελούμενους κρίθηκε ότι τελούν σε μεγάλη ανάγκη και θα λάβουν 1.247 ευρώ, για 12 κρίθηκε ότι τελούν σε μέτρια ανάγκη και θα λάβουν 831 ευρώ, για 6 κρίθηκε ότι τελούν σε μικρή ανάγκη και θα λάβουν 416 ευρώ, ενώ για 5 κρίθηκε ότι δεν είναι επιλέξιμοι.

Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες αξιολογήσεις, καθώς και η έναρξη της β’ φάσης του πιλοτικού προγράμματος εκτός της Αττικής.

Το πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία», υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Τέσσερα χρόνια τώρα, κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να διασφαλίσουμε την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Από σήμερα, κάνουμε ακόμα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Επιτέλους, ένα αίτημα δεκαετιών του αναπηρικού κινήματος ικανοποιείται και οι πρώτοι συμπολίτες μας μπορούν από σήμερα να έχουν τον δικό τους Προσωπικό Βοηθό. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά, ώστε το 2024 να εφαρμόσουμε την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού σε όλη τη χώρα, γιατί, για εμάς, η ισότιμη συμμετοχή κάθε συμπολίτη μας στην κοινωνία και την αγορά εργασίας αποτελεί προτεραιότητά μας. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΑΠΟ https://www.newsit.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: