ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μονόδρομος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις


10:00 13/02/2023 

Σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς, η υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Είναι το μέσο για να

καταστούν βιώσιμες και να επικρατήσουν του ανταγωνισμού. Με τη χρήση της τεχνολογίας, οι επιχειρήσεις αποκτούν νέες ψηφιακές δεξιότητες, που σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους, μπορούν να τις οδηγήσουν στην ανάπτυξη, που αποτελεί και το ζητούμενο.

Ευτυχώς στις μέρες μας, οι διαθέσιμες ψηφιακές λύσεις είναι πολλές, έτσι, ώστε κάθε μικρομεσαία επιχείρηση να μπορεί να επιλέξει αυτές που ταιριάζουν καλύτερα στο προφίλ της, τις ανάγκες της και τους στόχους της. Επιπλέον, υπάρχουν ψηφιακές λύσεις, για όλα τα «βαλάντια», σε αντίθεση με το παρελθόν, που αποτελούσαν προνόμιο μεγάλων εταιρειών και οργανισμών. Αυτό σημαίνει ότι με τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία και εκπαίδευση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη και να μετασχηματιστούν, χωρίς να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους.

Τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία

Ψηφιακά εργαλεία που βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, της διαδικτυακής επικοινωνίας ή την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις παύουν πλέον να είναι προνόμιο για λίγους. Γι’ αυτό και η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η ψηφιακή υπογραφή, το cloud κι άλλα εργαλεία, αποτελούν όλο και πιο πολύ, μέρος της καθημερινότητας για μια μικρομεσαία επιχείρηση. Σημαντικό μέσο, που διευκολύνει την απόκτησή τους αποτελεί το πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜμΕ», στο πλαίσιο της δράσης Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, το οποίο εξασφαλίζει επιδότηση έως 90%. Η πλατφόρμα για την έκδοση και διαχείριση επιταγών (vouchers) σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν επιλεγεί για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» είναι πλέον ενεργή κι έτοιμη προς χρήση.

Στο πλάι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας στέκεται η COSMOTE. Αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, εξειδικευμένο προσωπικό των καταστημάτων COSMOTE & ΓΕΡΜΑΝΟΣ, είναι πρόθυμο ανά πάσα στιγμή να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμβουλεύοντας και συζητώντας μαζί τους, ώστε να αξιοποιήσουν με το βέλτιστο τρόπο τα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρει μέσα από το πρόγραμμα και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των εργασιών τους. Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην ειδική φόρμα στο cosmote.gr, ώστε εξειδικευμένος εκπρόσωπος της εταιρείας να επικοινωνήσει μαζί τους και να τους καθοδηγήσει, ώστε αξιοποιήσουν την επιδότηση του προγράμματος.

Τα ψηφιακά εργαλεία και οι υπηρεσίες που παρέχει η COSMOTE στο πλαίσιο του προγράμματος είναι:

– Το COSMOTE Fleet Tracker, το οποίο προσφέρεται για την παρακολούθηση εταιρικών οχημάτων σε πραγματικό χρόνο με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και ταυτόχρονη μείωση του λειτουργικού κόστους.

– Το COSMOTE Digital Office,  που αποτελεί μια ενιαία πλατφόρμα Cloud συνεργασίας και επικοινωνίας που παρέχει δυνατότητες για Audio & Video Conference, Screen & File Sharing, Chat.

– Το Μicrosoft 365 – Περιλαμβάνει όλες τις εφαρμογές του Office, όπως Word, Excel, PowerPoint, στην τελευταία τους έκδοση. Παράλληλα, διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία παραγωγικότητας (όπως το Microsoft Teams) για ευέλικτη και αποτελεσματική εργασία και συνεργασία από παντού.

– Το Microsoft Defender, ειδικά σχεδιασμένο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βοηθά στην αντιμετώπιση απειλών (κακόβουλο λογισμικό, phishing κ.ά)

– Το COSMOTE New E-shop4U, που χρησιμεύει στην δημιουργία κι υποστήριξη e-shop από έμπειρη ομάδα web designers & engineers και  η υπηρεσία COSMOTE Υοur Business online, που δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να δημιουργήσουν μόνοι τους το e-shop τους με λίγα, απλά βήματα και τους πρώτους 6 μήνες δωρεάν.

Τέλος, το Microsoft Azure, που περιλαμβάνει μία σειρά από λύσεις υποδομών πληροφορικής, καθώς και όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την ομαλή και ασφαλή μετάβαση της επιχείρησης σε υποδομές cloud.

Το έργο «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜμΕ» υλοποιείται από τα Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και την Κοινωνία της Πληροφορίας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

ΑΠΟ https://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: