ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία: Πώς θα κλείσετε ραντεβού - Οι δικαιούχοι


Χρυσάνθη Στέτου Ανανεώθηκε:

Με τις πρώτες κατ’ οίκον αξιολογήσεις για 1.000 άτομα στην Αττική ξεκινάει η α’ φάση

του πιλοτικού προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όσοι επιλέχθηκαν για τις πρώτες αξιολογήσεις, θα λάβουν μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που έχουν δηλώσει, ώστε να προχωρήσουν στην επιλογή του ραντεβού που τους εξυπηρετεί, μέσα από την πλατφόρμα για τον «Προσωπικό Βοηθό» (κλικ εδώ).

Συγκεκριμένα, οι διαθέσιμες ημερομηνίες των πρώτων αξιολογήσεων είναι από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους θα ακολουθήσουν νέοι κύκλοι αξιολογήσεων, καθώς το πρόγραμμα θα επεκταθεί σύντομα και σε επιπλέον Περιφέρειες της χώρας, ενώ το 2024 θα εφαρμοστεί πανελλαδικά.

Σημειώνεται πως για όσους δεν επιλέξουν οι ίδιοι ραντεβού, το σύστημα θα επιλέξει αυτόματα ένα ραντεβού για αυτούς και θα λάβουν σχετική ενημέρωση.

Με σκοπό την καλύτερη διεξαγωγή της διαδικασίας, έχουν συγκροτηθεί ειδικές διεπιστημονικές επιτροπές οι οποίες αποτελούνται από: α) κοινωνικό λειτουργό, β) ψυχολόγο, γ) φυσικοθεραπευτή, δ) εργοθεραπευτή και όλοι οι συμμετέχοντες έχουν λάβει ειδική επιμόρφωση και αναλυτικές οδηγίες.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι:

«Επιτέλους, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Ένα δίκαιο και χρόνιο αίτημα τους, ικανοποιείται. Μένοντας πιστοί στις δεσμεύσεις μας, ξεκινάμε για πρώτη φορά την εφαρμογή του προγράμματος στη χώρα μας και σύντομα οι πρώτοι 1000 συμπολίτες μας, θα έχουν τον δικό τους προσωπικό βοηθό. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υποβολή αιτήσεων και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις πρώτες κατ’ οίκον αξιολογήσεις, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την διαδικασία και στηρίζοντας όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ως Πολιτεία, επιλέγουμε το δικαιωματικό μοντέλο πρόσληψης της αναπηρίας και διασφαλίζουμε την ισότιμη συμμετοχή κάθε πολίτη στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

ΑΠΟ https://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: