ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Τέλη κυκλοφορίας: Τι ισχύει για τις πινακίδες «Μ»


9 Ιανουαρίου 2023 - 08:27 

Ως γνωστόν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που θέλουν να θέσουν το αυτοκίνητο ή το δίκυκλο τους σε εκούσια ακινησία θα πρέπει να το κάνουν ηλεκτρονικά μέσα από την εφαρμογή

myCAR στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης.

Τι γίνεται όμως όταν κάποια στιγμή χρειάζεται να το μετακινήσουν; Τώρα, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν χωρίς να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Με την πινακίδα “Μ” μπορείτε να κυκλοφορήσετε το όχημά σας μέχρι 3 μέρες το χρόνο, πληρώνοντας πολύ χαμηλά τέλη κυκλοφορίας. Πιο συγκεκριμένα, το κόστος είναι:

10 ευρώ/ημέρα για επιβατικό Ι.Χ.
3 ευρώ/ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ.

Οι μέρες μπορούν να είναι 3 συνεχόμενες για μία φορά, ή για δύο φορές εντός του έτους: 1 και 2 συνεχόμενες ή 2 συνεχόμενες και 1.

Το δικαίωμα δεν μπορεί να χορηγηθεί και τρίτη φορά μέσα στο ίδιο έτος. Το Μ, χορηγείται ψηφιακά, ανεξάρτητα αν το όχημα έχει τεθεί σε εκούσια ακινησία στη Δ.Ο.Υ. ή σε ψηφιακή ακινησία, αποκλειστικά και μόνο για:

  • την αλλαγή του χώρου στον οποίο φυλάσσεται το όχημα,
  • την επισκευή και έλεγχο σε ΚΤΕΟ,
  • την παράδοσή του, σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ).

Για να πάρετε την πινακίδα “Μ”, πρέπει να μπείτε στην πλατφόρμα myCAR της ΑΑΔΕ και να επιλέξετε το πεδίο “Έκδοση πινακίδας Μ: Υποβολή Δήλωσης”.

Για την έκδοση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας απαιτείται:
  • Η ύπαρξη ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου και
  • Η ύπαρξη ενός πληρωμένου / ενεργού παραβόλου (τουλάχιστον για μία μέρα κυκλοφορίας).

Η χορήγηση του ηλεκτρονικού παραβόλου γίνεται από τον σύνδεσμο https://www1.gsis.gr/sgsisapps/eparavolo/public/welcome.htm, επιλέγοντας:

  1. Φορέα Δημοσίου: ΑΑΔΕ
  2. Κατηγορία Παραβόλου: Προσωρινή άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων «Μ» ή Προσωρινή Άδεια Κυκλοφορίας δίκυκλων «Μ» καιΤύπο Παραβόλου: Έκδοση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας «Μ».

Αυτόματα, ανάλογα με την κατηγορία του παραβόλου, εμφανίζεται το ποσό προς καταβολή:

  • 10 ευρώ/ημέρα για επιβατικό Ι.Χ.
  • 3 ευρώ/ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν ευκαιρία να προχωρήσουν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και το 2023, ωστόσο το δικαίωμα προσωρινής άρσης ακινησίας με πληρωμή αναλογικών τέλη κυκλοφορίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους και για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα ή την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα, εφόσον η τελευταία μέρα είναι αργία.

Στην περίπτωση που ο κάτοχος επιθυμεί να κινήσει το όχημα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το ήδη επιλεγμένο, θα πρέπει να καταβάλλει το υπολειπόμενο ποσό των ετησίων τελών κυκλοφορίας.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: