ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Θέσεις μάχης από τους Δήμους για τις αντικειμενικές αξίες – Πώς θα «ψαλιδιστούν» και θα μειωθούν φόροι

Θέσεις … μάχης λαμβάνουν οι Δήμοι ανά την Επικράτεια που αποκτούν πλέον το δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση για τις αντικειμενικές αξίες στην περιοχή τους, όπως

διαμορφώθηκαν από τον περασμένο Γενάρη: Το δικαίωμα αυτό το αποκτούν μέσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και όπως είναι λογικό το υπουργείο Οικονομικών θα αποκτήσει… πολλή δουλειά. Και αυτό γιατί κάθε τοπικός άρχοντας θα θελήσει να πετύχει «ψαλίδισμα» αντικειμενικών καθώς σε μια τέτοια περίπτωση οι δημότες θα βγουν πολλαπλά κερδισμένοι!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η έκτακτη αυτή διαδικασία θεσπίζεται με νομοθετική ρύθμιση και βρίσκεται στο άρθρο 34 του σχετικού νομοσχεδίου: Με το συγκεκριμένο άρθρο ανοίγει ένα «χρονικό παράθυρο» για να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις από τους τοπικούς άρχοντες.

Τι προβλέπεται για το «ψαλίδι» στις αντικειμενικές

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δυνατότητα επανάληψης της διαδικασίας καθορισμού των αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τ.μ., δηλαδή των τιμών εκκίνησης των περιοχών, οι οποίες είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων. Η επανάληψη της διαδικασίας θα γίνει κατόπιν υποβολής, από την 1η-12-2022 έως και την 31η-12-2022, της προβλεπόμενης γνώμης των δημοτικών συμβουλίων των οικείων δήμων.

Ο κάθε Δήμος θα έχει την δυνατότητα να υποβάλλει ενστάσεις και να καταθέσει τη γνώμη του για τις νέες αντικειμενικές οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022. Εφόσον οι ενστάσεις και τα στοιχεία που θα προσκομίσουν κριθούν επαρκή ώστε να δικαιολογούν αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε… νέα αναπροσαρμογή τους στη συνέχεια!

Ποιοι φόροι μειώνονται εφόσον συμφωνήσει το ΥΠΟΙΚ σε μείωση αντικειμενικών

Οι διορθώσεις αυτές θα επηρεάσουν μια σειρά από φόρους και τέλη που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες, μεταξύ των οποίων ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών, κ.ά. Με άλλα λόγια, η ένσταση που θα κάνει ένας δήμος και η απόφαση που θα λάβει το ΥΠΟΙΚ ουσιαστικά θα καθορίσει και το ύψος του ΕΝΦΙΑ ή του φόρου μεταβίβασης ή οποιουδήποτε άλλου φόρου ή τέλους συνδέεται με ακίνητα, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει τελικά ο κάθε δημότης!

Αν και πρόκειται για μια κίνηση που οπωσδήποτε θα διορθώσει αδικίες, εντούτοις μάλλον διαμορφώνει συνθήκες που επιτρέπουν μικροπολιτικές συναλλαγές και πολιτική εκμετάλλευση.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ουσιαστικά μπαίνουμε σε μία φάση επανάληψης της διαδικασίας καθορισμού των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, από μηδενική βάση, σε χιλιάδες περιοχές της χώρας.

Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας ενδέχεται να ακυρωθούν οι αντικειμενικές αξίες που ορίστηκαν την 1η-1-2022 και να οριστούν νέες, πολύ χαμηλότερες!

Ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών αξιών θα γίνει, συγκεκριμένα, στις περιοχές για τις οποίες θα αποδειχθεί η βασιμότητα των καταγγελιών των τοπικών δημοτικών αρχών ότι οι αυξήσεις οι οποίες επιβλήθηκαν την 1η-1-2022 αποφασίστηκαν χωρίς να ληφθεί υπόψη η δική τους γνώμη, ήταν υπέρμετρες και δεν δικαιολογούνταν από τα πραγματικά δεδομένα της κτηματαγοράς. Η προθεσμία υποβολής των σχετικών ενστάσεων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Για τον επανακαθορισμό θα ληφθούν υπόψη γνωμοδοτήσεις που θα κληθούν να υποβάλουν οι ίδιοι οι δήμοι της χώρας οι οποίοι διαμαρτύρονται για αδικαιολόγητα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων

ΑΠΟ https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: