ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Αρμοδιότητες: Έρχεται ο «τροχονόμος» του Δημοσίου


Νικόλ Βούζα , 

Σε δημόσια διαβούλευση πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisigνα δοθεί τις επόμενες ώρες το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την πολυεπίπεδη

διακυβέρνηση. Πρόκειται για το ν/σ που είχε παρουσιάσει στις 267/10 στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, που έχει ως στόχο να βάλει τάξη στις πάνω από 20.000 αρμοδιότητες που ασκεί το Δημόσιο.

Για το λόγο αυτό προβλέπεται να συσταθεί «Επιχειρησιακό Κέντρο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης», κάτι σαν «τροχονόμος» του Δημοσίου,  το οποίο θα υπάγεται οργανικά στη Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών και θα αναλάβει τη διαρκή καταγραφή, κατηγοριοποίηση και κατανομή των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων σύμφωνα με μια κοινή και αντικειμενικά ορισμένη μεθοδολογία, αξιοποιώντας όλες τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.

Η συγκεκριμένη Διεύθυνση του ΥΠΕΣ θα στελεχωθεί από εξειδικευμένα στελέχη είτε μέσω νέων προσλήψεων είτε από ήδη υπηρετούντες στο Δημόσιο, με έμφαση στους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) και αρχικά θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους πρώτους τομείς που το  «Επιχειρησιακό Κέντρο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης» θα προχωρήσει σε καταγραφή αρμοδιοτήτων θα είναι:

-Στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, στον απόηχο και των όσων είχαν συμβεί, μεταξύ άλλων, στην κακοκαιρία «Μήδεια» τον Φεβρουάριο του 2021.

-Στην διαχείριση του νερού, όπου οι αρμοδιότητες ασκούνται από δεκάδες φορείς όπως οι ΔΕΥΑ, το ΥΠΕΝ, οι Περιβαλλοντικοί φορείς, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ  κλπ

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: