ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Συμβουλές «επιβίωσης» με το αυτοκίνητο το χειμώνα


24 Oct 2022

Η καλύτερη προστασία από ανεπιθύμητες βλάβες και δυσλειτουργίες με το αυτοκίνητο είναι η πρόληψη. Ειδικά για το χειμώνα όπου οι καιρικές συνθήκες κάνουν την οδήγηση

πιο δύσκολη και ευνοούν τις «εκπλήξεις», καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι. Κάποιοι θα σκεφτείτε ότι ακόμα είναι νωρίς, έχει καλό καιρό κ.λπ. Όμως, όπως σοφά λέει μια παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

Παρακάτω ακολουθούν πέντε απλά βήματα για τη μείωση της πιθανότητας βλάβης ή δυσλειτουργίας αυτόν τον χειμώνα:

Έλεγχος μπαταρίας: Αποτελεί τον συνήθως υπαίτιο, όταν ένα κρύο πρωϊνό για παράδειγμα, το αυτοκίνητο έχει «νεκρώσει» και δεν παίρνει μπροστά.  Ελέγξτε την μπαταρία και το σύστημα φόρτισης για να διασφαλίσετε την καλύτερη απόδοση. Ο κρύος καιρός επιβαρύνει πολύ τις ταλαιπωρημένες μπαταρίες, γι’ αυτό αλλάξτε τη από νωρίς για να αποφύγετε την ταλαιπωρία μιας βλάβης. Καλού κακού, πρέπει να υπάρχει στο πορτ μπαγκάζ ένα σετ καλωδίων εκκίνησης μπαταρίας αυτοκινήτου. Διαφορετικά θα πρέπει να αναλάβει η οδική βοήθεια.

Έλεγχος συστήματος ψύξης: Βεβαιωθείτε ότι το σύστημα ψύξης στο σχετικό δοχείο έχει τα σωστά επίπεδα αντιψυκτικού. Είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή παγώματος του νερού στο σύστημα ψύξης του κινητήρα σας. Δείτε για τυχόν διαρροή από κάποια σωλήνωση ή το ψυγείο. Βασικό σημάδι είναι να έχει στάξει στην άσφαλτο φρέσκο υγρό πράσινου χρώματος ή μωβ (ανάλογα το αντιψυκτικό).

Έλεγχος των υαλοκαθαριστήρων: Αρχικά βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά και συμπληρώνετε τακτικά στο δοχείο υγρό πλυσίματος για κρύο καιρό, γιατί το σκέτο νερό μπορεί εύκολα να παγώσει. Μη χρησιμοποιείτε τους υαλοκαθαριστήρες για να καθαρίσετε τον πάγο, καθώς αυτό θα τους φθείρει πολύ γρήγορα. Εάν δεν καθαρίζουν καλά το παρμπρίζ και αφήνουν γραμμές στη βροχή, αλλάξτε τους άμεσα.

Έλεγχος των ελαστικών: Το βάθος του πέλματος και η πίεση των ελαστικών είναι ζωτικής σημασίας. Τα καλά ελαστικά εξασφαλίσουν περισσότερη ασφάλεια ειδικά όταν βρέχει, ενώ βοηθούν τα συστήματα ασφαλείας του αυτοκινήτου να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά. Μην περιμένετε να λιώσει το πέλμα για να τα αντικαταστήσετε, αφού αυξάνεται σε μέγιστο βαθμό ο κίνδυνος γλιστρήματος και απώλειας ελέγχου. Άλλωστε η ζημιά που θα γίνει από ένα τρακάρισμα, θα κοστίζει πολύ περισσότερα χρήματα από μια νέα τετράδα ελαστικών.

Έλεγχος των φώτων: Βεβαιωθείτε ότι όλα τα φώτα στο αυτοκίνητό σας (εμπρός – πίσω) λειτουργούν σωστά. Καθαρίστε τα τακτικά για να βεβαιωθείτε ότι είναι απαλλαγμένα από ακαθαρσίες, ώστε να μπορείτε να βλέπετε και να βλέπουν οι άλλοι εσάς καλύτερα.

ΑΠΟ https://www.autogreeknews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: