ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Τα απαλούδια του Αγίου Δημητρίου


ΤΑΤΙΑΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ
.

Κάθε τέτοια μέρα, τα καλντερίμια της Σαντορίνης μυρίζουν γλυκάνισο από τα απαλούδια. Ψωμάκια με γλυκάνισο και σουσάμι σφραγισμένα από πάνω, που μοιράζουν σε όλα τα

πανηγύρια.

Η γιορτή είναι μεγάλη και κάθε τόπος έχει τις δικές του συνήθειες. Με ό,τι δίνει πάντα η γη. Έτσι και στον Καρτεράδο της Σαντορίνης. Αυτός που έχει κάνει το τάμα από την προηγούμενη χρονιά αναλαμβάνει τα έξοδα του πανηγυριού και στήνονται μεγάλα καζάνια με σαντορινιά φάβα, κρεμμύδια γιαχνί και απαλούδια. Αφράτα ψωμάκια με γλυκάνισο και σουσάμι που σφραγίζουν από πάνω με μικρή σφραγίδα, και προσφέρουν στους πιστούς.

Στα πανηγύρια, οι ποσότητες είναι μεγάλες πολλές φορές πάνω από εξήντα κιλά αλεύρι, συνήθως, σταρένιο και κριθαρένιο για οικονομία. Η προσαρμοσμένη, όμως, συνταγή απαιτεί 1 κιλό αλεύρι σταρένιο, 30 γρ. μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξηρή, 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι, 2 κουταλιές γεμάτες γλυκάνισο και 3 κουταλιές σουσάμι. Σιγοβράζετε μια κουταλιά γλυκάνισο με ένα ποτήρι νερό για να βγάλει το άρωμα του και το αφήνετε σκεπασμένο με ένα πιατάκι μέχρι να χλιαρύνει. Διαλύετε 1/3 από το αλεύρι και τη μαγιά σε χλιαρό νερό να γίνει ένας χυλός, και την αφήνετε αρκετές ώρες να δουλέψει.

Παίρνετε το προζύμι και προσθέτετε σιγά-σιγά, το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το ζουμί του γλυκάνισου αφού το έχετε σουρώσει.
Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική αλλά αρκετή σφιχτή. Πλάθετε μικρά μπαλάκια και πασπαλίζετε από πάνω με τον υπόλοιπο γλυκάνισο και το σουσάμι. Τα αφήνετε να φουσκώσουν και ψήνετε σε 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν και να είναι ελαφριά όταν τα πιάνετε.Διατηρούνται αρκετές μέρες και μοσχομυρίζει όλο το σπίτι.

ΑΠΟ https://www.olivemagazine.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: