ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Τέλος τα χάρτινα εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς – Πώς θα πληρώνουμε

 


8 Οκτωβρίου 2022 - 21:07

Στο «στόχαστρο» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχουν μπει τα χάρτινα εισιτήρια για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με σκοπό τη ολοένα και μεγαλύτερη

είσοδο των νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών στη ζωή των πολιτών που χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Ειδικότερα, ακολουθώντας τα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, το αρμόδιο υπουργείο ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει συνεργασία, ώστε το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου να «ανοίξει» μέσα από συνεργασία με τράπεζες.

Πηγές του υπουργείου Μεταφορών ανέφεραν ότι «η τραπεζική κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιείται στο μετρό, στα λεωφορεία και σε όλα τα ΜΜΜ», υπογραμμίζοντας ότι «εργαζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να συμβασιοποιήσουμε μια τέτοια αλλαγή στο σύστημα που έχουμε δομήσει, είναι ένας τρόπος για να ανοίξουν κι άλλες συνεργασίες».

Πολύ σύντομα οι επιβάτες, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του αρμόδιου υπουργείου, δεν θα χρειάζεται πλέον να εκδίδουν χάρτινο εισιτήριο καθώς θα μπορούν να πληρώνουν το αντίτιμο απευθείας μέσω κάρτας.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Παρισιού αλλά και άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, το υπουργείο έχει ξεκινήσει συνεργασία για να «ανοίξει» το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτήριου μέσα από τις τράπεζες.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε όλα τα ΜΜΜ.

Η κίνηση αυτή έχει αρκετά οφέλη τόσο για τον επιβάτη όσο και για τον ΟΑΣΑ καθώς περιορίζοντας τη χρήση των χάρτινων εισιτηρίων που είναι και αρκετά κοστοβόρα γλιτώνει αρκετά χρήματα.

Την απόφαση για κατάργηση του χάρτινου εισιτηρίου πήρε πριν από λίγες ημέρες η Γαλλία και συγκεκριμένα το μετρό του Παρισιού, όπου έπειτα από 120 χρόνια ο υπόγειος της πρωτεύουσας της «πόλης του έρωτα» ανασχηματίζεται και οδηγείται σε ένα ανέπαφο μέλλον.

Στα μηχανήματα εισόδου των επιβατών πλέον αντί για έλεγχο εισιτηρίων γίνεται χρήση smartphones με τα κινητά που χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα Android να εξυπηρετούνται εντός μερικών εβδομάδων για την άμεση πληρωμή του αντίτιμου μέσω κάρτας και τα κινητά της Apple να ακολουθούν το 2023.

Να σημειώσουμε ότι 20 χρόνια πριν η Νέα Υόρκη είχε προχωρήσει πρώτη στην κατάργηση των νομισμάτων στο μετρό ενώ πριν από 10 χρόνια και το Λονδίνο ακολούθησε καταργώντας σχεδόν εντελώς τα «παραδοσιακά» χαρτάκια που εξασφαλίζουν διαδρομές με τα μέσα μεταφοράς της πόλης.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ (ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥ). Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ. 4/5/2024 (ΦΩΤΟ)

Λόγω δυνατού κρύου κ αέρα, η Ανάσταση έγινε μέσα στο ναό.