ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Εμβόλιο γρίπης: Νωρίτερα η χορήγηση του – Ποια είναι η τιμή του


26 Σεπτεμβρίου 2022 - 14:02 

Έφτασε η εποχή για το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο χορηγείται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ωστόσο το εμβόλιο χορηγείται μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή,

ενώ η προμήθειά του σε τιμή λιανικής κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Επισημαίνει δε πως φέτος οι οδηγίες από το υπουργείο Υγείας θα κάνουν λόγο για πιθανή έναρξη των εμβολιασμών νωρίτερα.

Τα αντιγριπικά εμβόλια φτάνουν σταδιακά στα ψυγεία, ενώ μέχρι στιγμής, στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν φτάσει περίπου 420.000 σκευάσματα. Το 50% έχει διατεθεί στα φαρμακεία και το υπόλοιπο 50% θα παραληφθεί το αργότερο έως τις 10 Οκτωβρίου.

Ποιοι κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο το 2022

Τα εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης κι έχουν ένδειξη για ενήλικες και παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω.

Όπως δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης:

«Αυτή την περίοδο έχουμε έξαρση ιώσεων εξαιτίας των καιρικών αλλαγών, ενώ εκτιμάται ότι θα έχουμε και έξαρση των περιστατικών γρίπης. Όσον αφορά τα αντιγριπικά εμβόλια ήδη υπάρχει αυξημένη ζήτηση, κυρίως από πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αυτοί, βέβαια, δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό.»

Πότε γίνεται το εμβόλιο της γρίπης

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη: «Κάθε χρόνο ο αντιγριπικός εμβολιασμός αρχίζει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και διαρκεί έως και τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε τα εμβόλια να μπορέσουν να δράσουν τους μήνες κατά τους οποίους συνήθως εμφανίζεται η γρίπη. Συνήθως η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου. Φέτος όμως περιμένουμε οδηγίες από το υπουργείο Υγείας για πιθανή έναρξη των εμβολιασμών νωρίτερα».

Έξαρση της γρίπης

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΔΥ έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση που έκανε λόγο για έξαρση μέσα στο καλοκαίρι, νωρίτερα από το αναμενόμενο: «Παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος.»

Υπογράμμιζε επίσης πως «τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας».

Τα συμπτώματα της γρίπης

  • Βήχας: Συχνά (ξηρός και παραγωγικός)
  • Μυϊκοί: Πόνοι Συχνά
  • Κόπωση: Συχνά
  • Πυρετός: Πολύ συχνά
  • Πονόλαιμος: Συχνά
  • Ναυτία: Κάποιες φορές (κυρίως στα παιδιά)
  • Δυσκολία στην αναπνοή: Συχνά
  • Πρόσφατη απώλεια όσφρησης/γεύσης: Σπάνια
  • Διάρροια/Εμετός: Αρκετές φορές (κυρίως στα παιδιά)

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...