ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ: ΙΔΡΥΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ. (ΦΩΤΟ)

Άλλον έναν στόχο καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε με τη βοήθεια των εθελοντών μας. Πρόκειται για την ίδρυση έκθεσης λαογραφικών αντικειμένων, με διάφορα αντικείμενα

από το παρελθόν. 

Βρίσκετε στο χώρο του κοινοτικού γραφείου, στο δωμάτιο που βλέπει προς στο προαύλιο. Στο χώρο θα δείτε, την παλιά έδρα, ένα θρανίο κ μία παλιά πόρτα, τα οποία είναι από το πρώην σχολείο μας. 

Επίσης υπάρχουνε διάφορα άλλα όπως, τρία δρεπάνια, μία φαλτσέτα, ένα καντάρι, μαζί με ένα δράμι. Ακόμα δύο παλιά ραδιόφωνα με πικ απ, μαζί με τα μικρά δισκάκια κ’ τις ταινίες τους. Συνεχίζοντας, υπάρχει μία λάμπα θυέλλης  καθώς κ ένα χτένι από αργαλειό. 

Η προσπάθεια συνεχίζεται για τη συλλογή νέων αντικειμένων.   

Όπως η βιβλιοθήκη και ο παιδότοπος, έτσι και αυτή η μικρή κίνηση, ιδρύθηκε και συντηρείται από τους κατοίκους του χωριού μας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ».   

Σας περιμένουμε να δείτε από κοντά την προσπάθεια μας. Χρήσιμο θα ήταν πριν έρθετε, να προηγηθεί ένα τηλέφωνο στα παρακάτω νούμερα.

Υπεύθυνος: Μπουρδέκας Αναστάσιος. Τηλ. 27610-61340, 6972202068.

ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΙΤΗΣ. 5/6/2022


ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΘΡΑΝΙΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΠΑΛΙΑ ΤΗΓΑΝΙΑ

ΔΡΕΠΑΝΙΑ

ΦΑΛΤΣΕΤΑ



ΔΡΑΜΙ

ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗ

ΣΠΙΡΟΥΝΙ

ΛΑΜΠΑ ΘΥΕΛΛΗΣ

ΧΤΕΝΙ ΑΡΓΑΛΕΙΟΥ

ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΙΤΗΣ. 5/6/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: