ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Τι φταίει όταν μυρίζει ο κλιματισμός στο αυτοκίνητο;


30 May 2022

Τους θερινούς μήνες, η πρώτη κίνηση που κάνει κάθε οδηγός με το που μπαίνει στο αυτοκίνητο, είναι να θέτει σε λειτουργία το air condition. Στα μοντέλα με ηλεκτρονικό

κλιματισμό αυτό γίνεται αυτομάτως, αν προηγουμένως δεν έχει απενεργοποιηθεί, όταν έχει σβήσει ο κινητήρας. Ωστόσο καλό είναι να τίθεται εκτός λειτουργίας γιατί η εκκίνηση του μοτέρ μαζί με τον κλιματισμό επιβαρύνει τον συμπιεστή και την μπαταρία.

Κάποιοι (αν όχι οι περισσότεροι), πιθανώς θα έχετε αντιληφθεί ή μυρίσει για την ακρίβεια, ότι στην ενεργοποίηση του κλιματισμού βγαίνει από τους αεραγωγούς μια πολύ άσχημη μυρωδιά. Πού οφείλεται όμως αυτή η κακοσμία; Κυρίως στην υγρασία που έχει παγιδευτεί στο εσωτερικό του κλιματισμού, όπου έχουν αναπτυχθεί μύκητες. Παράλληλα, ένα φίλτρο καμπίνας που δεν έχει αλλαχτεί εντείνει τη μυρωδιά μούχλας, σε σημείο μάλιστα που να κόβει την ανάσα.

Για να αντιμετωπιστεί το εν λόγω πρόβλημα, η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνει ο οδηγός/κάτοχος του οχήματος, είναι να πάει σε συνεργείο για να κάνει μια συντήρηση του συστήματος κλιματισμού. Αυτή πρέπει να πραγματοποιείται ετησίως και όχι όποτε το… θυμηθεί. Άλλωστε το κόστος είναι χαμηλό αλλά άκρως απαραίτητο για θέματα υγιεινής. Ένα ολοκληρωμένο service περιλαμβάνει αλλαγή φίλτρου καμπίνας και απολύμανση, ενώ αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να συμπληρωθεί φρέον, στην περίπτωση που ο αέρας που βγαίνει δεν είναι τόσο κρύος. Παράλληλα, ένα σπρέι που είναι κατάλληλο για την απομυκητίαση των αεραγωγών καλό είναι να υπάρχει και να χρησιμοποιείται.

Αν πάλι η καμπίνα του αυτοκινήτου είναι πολύ βρώμικη, τότε επιβάλλεται βιολογικός καθαρισμός, γιατί στην ανακύκλωση αέρα, η σκόνη και οι διάφορες βρομιές θα προκαλέσουν πάλι γρήγορα άσχημη μυρωδιά. Άλλωστε πολλοί περνούν πολλές ώρες στο αυτοκίνητό τους με κλεισμένα τα παράθυρα και την ανακύκλωση, οπότε ο αέρας που εισπνέουν θα πρέπει να είναι όσο πιο καθαρός γίνεται.

ΑΠΟ https://www.autogreeknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: