ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ: ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 6.000 ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ. (ΦΩΤΟ)

Με τη συνεχή και πολύτιμη βοήθεια σας, καταφέραμε να ξεπεράσουμε και το όριο των 6.000 (6.016 για την ακρίβεια) καταχωρημένων βιβλίων. Αναφέρω μόνο τα καταχωρημένα, γιατί υπάρχουνε αρκετά ακόμα (6 χαρτόκουτα) τα οποία είναι στη σειρά για αρχειοθέτηση.

Να θυμίσω ότι η βιβλιοθήκη, ιδρύθηκε και συντηρείται από τους συγχωριανούς μας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ» ενώ ενισχύεται και από τους φίλους, που συνεχώς στηρίζουνε την όλη μας προσπάθεια. 

Μερικές από τις κατηγορίες είναι: Οικολογία, αφηγήματα, χιούμορ, ομιλίες, ταχυδακτυλουργικά, φιλοτελισμός, χάρτες, τουριστικά, θεατρικά, συνταγές – μαγειρική, ανθοκομία – κηπουρική, και άλλες πολλές ακόμα, τις οποίες θα δείτε στα μικρά αφιερώματα που γίνονται ανά διαστήματα. 

Για όποιον θέλει να έρθει και να δει από κοντά το έργο μας, χρήσιμο θα ήτανε να επικοινωνήσει μαζί μου στα παρακάτω τηλέφωνα.

Υπεύθυνος: Μπουρδέκας Αναστάσιος. Τηλ. 27610-61340, 6972202068.

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΔΙΑΦΟΡΑ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ - ΠΟΙΗΜΑΤΑ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ - ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ - ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΟΛΕΜΙΚΑ - ΚΑΖΑΜΙΕΣ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ - ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ - ΜΟΝΕΣ - ΠΑΝΑΓΙΑ - ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ

ΠΑΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

ΠΑΙΔΙΚΑ

ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ

ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ

ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ

ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΙΤΗΣ. 6/6/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: