ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Δυνατότητα υπογραφής ιδιωτικού συμφωνητικού με πάνω από δύο συμβαλλόμενους μέσω του docs.gov.gr -Η διαδικασία


NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
25/05/2022  15:38

Τη δυνατότητα να βεβαιώνουν ψηφιακά τις υπογραφές τους σε ιδιωτικά συμφωνητικά με περισσότερους από δύο συμβαλλόμενους έχουν από σήμερα οι πολίτες.


Πρόκειται για μία ακόμα διεύρυνση των λειτουργικών του docs.gov.gr, η οποία υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ-GRNET), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού με πάνω από δύο συμβαλλόμενους: Η διαδικασία

Για την ψηφιακή βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής τους σε ιδιωτικό συμφωνητικό, οι πολίτες ακολουθούν τα ίδια βήματα με εκείνα που απαιτούνται για τη συμπλήρωση Εξουσιοδότησης ή Υπεύθυνης Δήλωσης. Συγκεκριμένα, ο πρώτος υπογράφων εισέρχεται στο docs.gov.gr και αφού επιλέξει την επιλογή «Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού» αυθεντικοποιείται:

    είτε μέσω των κωδικών Taxisnet, εφόσον ο πολίτης έχει επιβεβαιωμένο αριθμό κινητού τηλεφώνου,
    είτε με τους κωδικούς web banking (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, Τράπεζα Χανίων ή Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων).

Στη συνέχεια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία του, επιλέγει τη δημιουργία νέου συμφωνητικού μέσω της σχετικής επιλογής και συμπληρώνει τους ΑΦΜ και τα ονοματεπώνυμα των συνυπογραφόντων, οι οποίοι αποκτούν με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα να υπογράψουν το έγγραφο. Κατόπιν, αναρτά σε μορφή pdf το έγγραφο στο οποίο θέλει να βεβαιώσει τις υπογραφές του ιδίου και των συμβαλλομένων. Ταυτόχρονα, επιλέγει αν επιθυμεί τη βεβαίωση στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Τέλος, αφού επιβεβαιώσει την ακρίβεια των στοιχείων του και των συμβαλλομένων, υπογράφει και βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής του. Για την ολοκλήρωση της υπογραφής, απαραίτητη είναι η χρήση κωδικών μιας χρήσης (OTP - One Time Password), οι οποίοι αποστέλλονται στον πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου που ο πολίτης έχει ήδη δηλώσει από παλαιότερη βεβαίωση, υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση ή μέσω καταχώρησης στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).

Κάθε επόμενος υπογράφων, αφού επισκεφθεί το docs.gov.gr και επιλέξει την «Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού», αυθεντικοποιείται με τον ίδιο τρόπο. Στη συνέχεια, επιλέγει το πεδίο «Εκκρεμότητες», ώστε να εντοπίσει το προς υπογραφή έγγραφο και συνεχίζει την ίδια διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως όλοι οι συμβαλλόμενοι καλούνται επίσης να συμπληρώσουν κατά τη διαδικασία υπογραφής τους τον κωδικό μιας χρήσης (OTP - One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται στον πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχουν δηλώσει. Μόνο όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί από όλους τους συμβαλλόμενους, εμφανίζεται το υπογεγραμμένο έγγραφο ψηφιακά βεβαιωμένο στις θυρίδες τους, στο my.gov.gr.

Η επαλήθευση του εγγράφου μπορεί να γίνει είτε σκανάροντας τον κωδικό QR είτε εισάγοντας τον μοναδικό κωδικό του εγγράφου στο docs.gov.gr/validate. Στο τέλος κάθε σελίδας αναγράφονται ο μοναδικός κωδικός και ο κωδικός QR του εγγράφου, ώστε να διευκολύνουν την διαδικασία επαλήθευσης. Επιπλέον, στην τελευταία σελίδα του εγγράφου αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα, πατρώνυμα, και οι ΑΦΜ όλων των συνυπογραφόντων μαζί με τη ημερομηνία και ώρα της τελευταίας υπογραφής. Ενισχύεται με αυτό τον τρόπο η ασφάλεια των συναλλαγών και η αξιοπιστία των εγγράφων που διακινούνται τόσο μεταξύ πολιτών, όσο και μεταξύ πολιτών και Δημοσίου.
Πιερρακάκης: «Νέα ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές»

Όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους προβλέπει την προσθήκη νέων ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση των υπηρεσιών που έχουμε θέσει ήδη σε λειτουργία. Σε αυτό το πλαίσιο δίνουμε πλέον τη δυνατότητα υπογραφής ιδιωτικού συμφωνητικού για περισσότερους από δυο συμβαλλόμενους, εξυπηρετώντας μια σειρά συναλλαγών που έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες ώστε οι πολίτες να κερδίζουν χρόνο- να κερδίζουν ζωή».

Υπενθυμίζεται ότι το docs.gov.gr τέθηκε σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2021, ολοκληρώνοντας πλήρως την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που σχετίζονται με το γνήσιο της υπογραφής για το σύνολο των ιδιωτικών εγγράφων που συντάσσουν οι πολίτες. Μέχρι σήμερα μέσω του docs.gov.gr έχει βεβαιωθεί το γνήσιο της υπογραφής σε περισσότερα από 335.000 έγγραφα.

 <p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/ellada/ypografi-idiotikoy-symfonitikoy-ano-dyo-symballomenon">Δυνατότητα υπογραφής ιδιωτικού συμφωνητικού με πάνω από δύο συμβαλλόμενους μέσω του docs.gov.gr -Η διαδικασία - iefimerida.gr</a></p>

ΑΠΟ https://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: