ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Δημόσιο: Έρχεται αξιολόγηση και από τον πολίτη


19 Μαΐου 2022 - 10:19 

Δημόσιο: Και στην αξιολόγηση των πολιτών θα τεθούν οι υπηρεσίες του δημοσίου τομέα. Εκτός από το νέο σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων, το υπουργείο

Εσωτερικών ετοιμάζει ένα ακόμη σύστημα αξιολόγησης, που θα δίνει το λόγο στους εξυπηρετούμενους πολίτες.

Σύμφωνα με όσα είπε ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, το υπουργείο σκοπεύει να διαμορφώσει ένα ψηφιακό εργαλείο με το οποίο κάθε πολίτης που έρχεται σε επαφή με μια δημόσια υπηρεσία, θα έχει δυνατότητα να την αξιολογεί με βάση την εμπειρία εξυπηρέτησής του. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν θα έρθει μέσω νομοθετικής ρύθμισης εξήγησε ο υπουργός. Θα αποτελεί έναν ψηφιακό τρόπο αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες, σε ένα πνεύμα κοινωνικής λογοδοσίας του δημοσίου.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η σχετική πρωτοβουλία περιλαμβάνεται ήδη στο «σχέδιο δράσης» του υπουργείου Εσωτερικών για το 2022, κάτι που σημαίνει ότι το υπουργείο όχι μόνο επιθυμεί να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο, αλλά και να το εφαρμόσει εντός του έτους.

«Πρόκειται για ένα έργο που θα μας βοηθήσει να έχουμε μια πρόσληψη της εικόνας των πολιτών από την παροχή των υπηρεσιών του δημοσίου. Θα αποτελέσει βασικό εργαλείο προκειμένου να δούμε ο,τιδήποτε περαιτέρω», δήλωσε ο κ. Βορίδης, δείχνοντας και την αυξημένη σημασία με την οποία προσεγγίζει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: