ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Νέο τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού με αυξημένη ακρίβεια


in.gr . 7 Απριλίου 2022, 08:27

Το τεστ, το οποίο εξαρτάται από μετρήσεις πρωτεϊνών στο αίμα, έχει περίπου διπλάσια ακρίβεια σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους αξιολόγησης του καρδιακού κινδύνου

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος που μπορεί να προβλέψει αν κάποιος αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια ή θάνατο από τα παραπάνω μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το τεστ, το οποίο εξαρτάται από μετρήσεις πρωτεϊνών στο αίμα, έχει περίπου διπλάσια ακρίβεια σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους αξιολόγησης του καρδιακού κινδύνου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Όπως είπαν, μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίζουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα φάρμακα που έχουν χορηγήσει στους ασθενείς τους ή αν χρειάζονται άλλα για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Επίσης το τεστ, που άρχισε να χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη νέων καρδιαγγειακών φαρμάκων, καθώς θα δείχνει έγκαιρα αν ένα υποψήφιο φάρμακο «δουλεύει» σε μια κλινική δοκιμή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Στέφεν Ουίλιαμς της εταιρείας SomatoLogic του Κολοράντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη (σύστημα μηχανικής μάθησης) για να αναλύσουν περίπου 5.000 πρωτεΐνες σε δείγματα αίματος από 22.849 ανθρώπους. Εντοπίστηκε έτσι η «υπογραφή» 27 πρωτεϊνών που μπορούν να λειτουργήσουν ως βιοδείκτες για την πρόβλεψη του καρδιαγγειακού κινδύνου κατά την επόμενη τετραετία.

Δοκιμάστηκε σε πάνω από 11.000 άτομα

Το σύστημα δοκιμάστηκε στη συνέχεια σε 11.609 άτομα και βρέθηκε να έχει σχεδόν διπλάσια ακρίβεια σε σχέση με τα τωρινά μοντέλα πρόβλεψης κινδύνου που χρησιμοποιούν οι καρδιολόγοι και τα οποία λαμβάνουν υπόψη συνδυαστικά διάφορους παράγοντες (ηλικία, φύλο, ιατρικό ιστορικό, δείκτες αίματος όπως η χοληστερίνη, υπέρταση κ.α.).

Το τεστ είναι επίσης ιδιαίτερα ακριβές στην εκτίμηση του μελλοντικού κινδύνου δεύτερου καρδιαγγειακού επεισοδίου για όσους είχαν υποστεί έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλο σχετικό περιστατικό στο παρελθόν, καθώς επίσης για όσους έχουν άλλες παθήσεις (συννοσηρότητες) και παίρνουν έξτρα φάρμακα.

«Αυτό είναι το νέο σύνορο της εξατομικευμένης ιατρικής: το να μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν ένας άνθρωπος χρειάζεται καλύτερη θεραπεία, καθώς και αν η θεραπεία σε κάποιον φέρνει πράγματι αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ουίλιαμς. «Δεν θα υπήρχε θέμα αν όλοι ήσαν ίδιοι. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι μπορεί όλοι να ακολουθήσουν μια θεραπεία, αλλά ενώ μερικοί άνθρωποι θα ωφεληθούν και θα έχουν τον μειωμένο κίνδυνο ενός 40χρονου ή 30χρονου, άλλοι θα πάθουν νέο καρδιαγγειακό επεισόδιο τον επόμενο χρόνο, παρόλο που όλοι φαίνονται εξωτερικά ίδιοι. Η ικανότητα διάκρισης ανάμεσα σε αυτούς τους δύο διαφορετικούς ανθρώπους, ώστε να δοθούν σε κάποιους καλύτερα καρδιοπροστατευτικά φάρμακα επειδή κινδυνεύουν περισσότερο, είναι μια ιατρική ανάγκη που δεν έχει καλυφθεί έως τώρα», πρόσθεσε.

Το τεστ της SomatoLogic χρησιμοποιεί τους πρωτεϊνικούς βιοδείκτες για να κατηγοριοποιήσει τους ανθρώπους σε μια γκάμα από χαμηλό έως υψηλό κίνδυνο και δίνει ένα «σκορ» για την πιθανότητα καρδιαγγειακού επεισοδίου μέσα στα τέσσερα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον Ουίλιαμς, «αν το σκορ κάποιου είναι υψηλό, έχει πιθανότητα περίπου μία στις δύο για καρδιαγγειακό επεισόδιο, αλλά ο μέσος προβλεπόμενος χρόνος αυτό να συμβεί, είναι μέσα στους επόμενους 18 μήνες, ενώ η πιθανότερη έκβαση είναι ο θάνατος. Αυτός ο άνθρωπος θα χρειαστεί άμεσα βελτιωμένη καρδιοπροστασία. Ευτυχώς θεραπείες υπάρχουν ήδη. Το πρόβλημα είναι να βρει κανείς ποιοί τις χρειάζονται περισσότερο και μετά να μετρήσει αν όντως δούλεψαν αρκετά καλά».

Ο καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής Μάνουελ Μάιρ του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King’s) δήλωσε πάντως ότι «ενώ η νέα μελέτη φέρνει στο φως νέες συσχετίσεις ανάμεσα στις πρωτεΐνες του αίματος και στον θάνατο από όλες τις αιτίες, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθεί η πιθανή κλινική χρησιμότητα χρήσης αυτών των 27 πρωτεϊνών, σε σύγκριση με τα υπάρχοντα εργαλεία πρόβλεψης κινδύνου της καρδιαγγειακής νόσου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΟ https://www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: