Κυριακή, 06 Μαρτίου 2022 20:40
Σε ένα κατσαρόλι βάζετε 600 ml νερό και το ζεσταίνετε καλά χωρίς να κάψει (αν βάλετε το δάχτυλό σας μέσα στο νερό να μην σας καίει). Σε ένα μπολάκι ρίχνετε ½ φλ. από το ζεστό
νερό, προσθέτετε τη μαγιά, την ανακατεύετε καλά με πιρούνι και την αφήνετε στην άκρη για 5 λ.Υλικά συνταγής
1 φακελάκι (7-9 γρ.) ξηρή μαγιά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι σκληρό, σταρένιο, για ψωμί)
1 κ.γ. αλάτι
αρκετό σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να ξανθύνει
Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα κατσαρόλι βάζετε 600 ml νερό και το ζεσταίνετε καλά χωρίς να
κάψει (αν βάλετε το δάχτυλό σας μέσα στο νερό να μην σας καίει). Σε ένα
μπολάκι ρίχνετε ½ φλ. από το ζεστό νερό, προσθέτετε τη μαγιά, την
ανακατεύετε καλά με πιρούνι και την αφήνετε στην άκρη για 5 λ.
Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο του και εκεί ρίχνετε το αλάτι και το μείγμα μαγιάς νερού. Αρχίζετε να τα ανακατεύετε με το χέρι σας, με κυκλικές κινήσεις (ή με το γάντζο του μίξερ) μέχρι να απορροφηθεί το υγρό μείγμα από το αλεύρι.
Προσθέτετε σταδιακά, λίγο τη φορά, όσο από το υπόλοιπο χλιαρό νερό χρειαστεί, συνεχίζοντας το ανακάτεμα ή το χτύπημα με το γάντζο, μέχρι να έχετε μια μέτρια ζύμη, στεγνή στην όψη, που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ αλλά να μη κομματιάζετε. Το νερό που θα απαιτηθεί θα είναι από 500-600 ml.
Στη συνέχεια συνεχίζετε το ζύμωμα με τα χέρια για άλλα 10 λ ή το χτύπημα με το γάντζο του μίξερ για άλλα 5-6 λ μέχρι ή μέχρι η ζύμη σας να γίνει μαλακή και ελαστική.
Μετά κόβετε τη ζύμη σε 2 ή 3 ίσα μέρη και με τις παλάμες σας ή με τον πλάστη, ανοίγετε το κάθε κομμάτι σε οβάλ, σχετικά λεπτό φύλλο, στο σχήμα της κλασικής λαγάνας.
Τα τοποθετείτε σε 1 μεγάλο ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα σκεπάζετε καλά με μεγάλες καθαρές πετσέτες και τα τοποθετείτε σε ένα σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού, για 45-50 λ ή μέχρι οι λαγάνες να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ξεσκεπάζετε το ταψί και με το δάχτυλό σας κάνετε στις λαγάνες λακκούβες εδώ και εκεί και τις τρυπάτε σε μερικά σημεία με ένα πιρούνι. Μετά τις αλείφετε, με ένα πινελάκι, ελαφρώς με λίγο νερό και τις πασπαλίζετε καλά με σουσάμι.
Ψήνετε τις λαγάνες σας για περίπου 20 λ ή μέχρι να ροδίσουν πάνω και κάτω.
Τις απολαμβάνετε χλιαρές ή και κρύες.
Καλή Σαρακοστή !
ΑΠΟ https://www.ekklisiaonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου