ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ : Φτιάξτε Λαγάνα στο σπίτι σας

Σε ένα κατσαρόλι βάζετε 600 ml νερό και το ζεσταίνετε καλά χωρίς να κάψει (αν βάλετε το δάχτυλό σας μέσα στο νερό να μην σας καίει). Σε ένα μπολάκι ρίχνετε ½ φλ. από το ζεστό

νερό, προσθέτετε τη μαγιά, την ανακατεύετε καλά με πιρούνι και την αφήνετε στην άκρη για 5 λ.

Υλικά συνταγής
1 φακελάκι (7-9 γρ.) ξηρή μαγιά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι σκληρό, σταρένιο, για ψωμί)
1 κ.γ. αλάτι
αρκετό σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να ξανθύνει

Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα κατσαρόλι βάζετε 600 ml νερό και το ζεσταίνετε καλά χωρίς να κάψει (αν βάλετε το δάχτυλό σας μέσα στο νερό να μην σας καίει). Σε ένα μπολάκι ρίχνετε ½ φλ. από το ζεστό νερό, προσθέτετε τη μαγιά, την ανακατεύετε καλά με πιρούνι και την αφήνετε στην άκρη για 5 λ.

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο του και εκεί ρίχνετε το αλάτι και το μείγμα μαγιάς νερού. Αρχίζετε να τα ανακατεύετε με το χέρι σας, με κυκλικές κινήσεις (ή με το γάντζο του μίξερ) μέχρι να απορροφηθεί το υγρό μείγμα από το αλεύρι.

Προσθέτετε σταδιακά, λίγο τη φορά, όσο από το υπόλοιπο χλιαρό νερό χρειαστεί, συνεχίζοντας το ανακάτεμα ή το χτύπημα με το γάντζο, μέχρι να έχετε μια μέτρια ζύμη, στεγνή στην όψη, που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ αλλά να μη κομματιάζετε. Το νερό που θα απαιτηθεί θα είναι από 500-600 ml.

Στη συνέχεια συνεχίζετε το ζύμωμα με τα χέρια για άλλα 10 λ ή το χτύπημα με το γάντζο του μίξερ για άλλα 5-6 λ μέχρι ή μέχρι η ζύμη σας να γίνει μαλακή και ελαστική.

Μετά κόβετε τη ζύμη σε 2 ή 3 ίσα μέρη και με τις παλάμες σας ή με τον πλάστη, ανοίγετε το κάθε κομμάτι σε οβάλ, σχετικά λεπτό φύλλο, στο σχήμα της κλασικής λαγάνας.

Τα τοποθετείτε σε 1 μεγάλο ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα σκεπάζετε καλά με μεγάλες καθαρές πετσέτες και τα τοποθετείτε σε ένα σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού, για 45-50 λ ή μέχρι οι λαγάνες να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Ξεσκεπάζετε το ταψί και με το δάχτυλό σας κάνετε στις λαγάνες λακκούβες εδώ και εκεί και τις τρυπάτε σε μερικά σημεία με ένα πιρούνι. Μετά τις αλείφετε, με ένα πινελάκι, ελαφρώς με λίγο νερό και τις πασπαλίζετε καλά με σουσάμι.

Ψήνετε τις λαγάνες σας για περίπου 20 λ ή μέχρι να ροδίσουν πάνω και κάτω.

Τις απολαμβάνετε χλιαρές ή και κρύες.

Καλή Σαρακοστή !

ΑΠΟ https://www.ekklisiaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: