ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Αλάτι στους δρόμους: «Γονατίζει» το αυτοκίνητό μας!


26 Jan 2022

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» με το τόσο αντιφατικό όνομα, μας χτύπησε για τα καλά με τεράστιους όγκους χιονιού να έχουν κατακλύσει πολλές περιοχές της Αττικής.

Μπορεί το έργο των τοπικών αρχών να μην ήταν το ιδανικό (γνωρίζουμε όλοι πλέον την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών) ωστόσο οι αλατιέρες των δήμων βγήκαν στους δρόμους και έριξαν αρκετό αλάτι, σε μια προσπάθεια να λιώσει ο πάγος. Το αλάτι λοιπόν που τόσο μας βοηθάει για την ασφαλή μας μετακίνηση, κάνει σημαντική ζημιά στο αμάξωμα, αλλά και στα λοιπά μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου μας. Έχει την τάση να προσκολλάτε επίμονα στο αυτοκίνητό μας επιταχύνοντας τη δημιουργία σκουριάς στα μεταλλικά μέρη, «τρώγοντας» σιγά, σιγά το αμάξωμα. Ξεκινάει από το πάτωμα και συνεχίζει με τα μέρη της ανάρτησης και επεκτείνεται! Αν τυχόν έχετε κάποιο χτύπημα κι έχει φύγει το χρώμα, η διαδικασία επιταχύνεται σημαντικά. Επίφοβα σημεία, πλην του πατώματος, είναι οι θόλοι των τροχών, αφού ό,τι πατάνε τα ελαστικά, το «πετάνε» σε αυτούς.

Τι πρέπει να κάνετε τώρα;

Αρχικά πρέπει να πλύνετε σχολαστικά όλο το αυτοκίνητο σας δίνοντας τη δέουσα προσοχή στο πάτωμα και φυσικά στους θόλους των τροχών. Αφιερώστε χρόνο να καθαρίσετε καλά το χώρο κάτω από τον κινητήρα, το σύστημα εξαγωγής, αλλά και τα μαρσπιέ. Και μόλις τα δύσκολα μείνουν πίσω κι οι δρόμοι θα είναι καθαροί από αλάτι, σας συνιστούμε να κερώσετε το αυτοκίνητο σας (η κεραμική επίστρωση είναι ιδανική, αλλά κοστίζει). Μια διαδικασία που προστατεύει σημαντικά το αμάξωμα, δημιουργώντας το απαραίτητο προστατευτικό φιλμ.

 ΑΠΟ https://www.autogreeknews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: