ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Αγροτικές ενισχύσεις: Ποιες πληρωμές προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα


in.gr . 8 Μαρτίου 2022, 14:03

Οι πληρωμές των ενισχύσεων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ

Μήνας πληρωμών αποζημιώσεων και ενισχύσεων είναι ο Μάρτιος για τους αγρότες της

χώρας. Πληρωμές που θα βοηθήσουν στις αυξημένες ανάγκες ρευστότητας που έχουν αυτή την κρίσιμη περίοδο οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι από την μία έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και από την άλλη καλούνται να ανταπεξέλθουν στο κόστος για τις σπορές των εαρινών καλλιεργειών.

Συγκεκριμένα, μέσα στο Μάρτιο και πιθανόν λίγο πριν την 25η Μαρτίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να προχωρήσει σε πληρωμές για εκκρεμότητες που υπάρχουν στη Βασική Ενίσχυση, το «πρασίνισμα» (Πράσινη ενίσχυση), τους νέους αγρότες καθώς και για μια σειρά συνδεδεμένων ενισχύσεων, που αθροιστικά ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Σε ό, τι αφορά τα συνδεδεμένα καθεστώτα, θα καταβληθεί  η συνδεδεμένη ενίσχυση στο σκληρό σίτο, η ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι, η εξόφληση υπολοίπων από γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα της περσινής χρονιάς (Κομφούζιο, εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες, προστασία άγριας ορνιθοπανίδας, νιτρορύπανση) καθώς κι άλλες ενισχύσεις.

Επίσης, περί τα τέλη Απριλίου η πληρωμή για το 2018, από το πρόγραμμα «Μακροχρόνιας Παύσης Γαιών» και για το 2020, από το πρόγραμμα «Δάσωσης Γαιών (ακακίες)».

Στις 10 Μαρτίου θα γίνει μια ακόμη πληρωμή από τον ΕΛΓΑ για ζημιές που αφορούν στο προηγούμενο έτος, ύψους 46 εκατ. ευρώ.

ΑΠΟ https://www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: