ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Λογαριασμοί ρεύματος: Αύξηση επιδότησης στα 55 ευρώ τον Απρίλιο


Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022 07:32 

Την αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις καταναλώσεις Απριλίου σχεδιάζει να ανακοινώσει η

κυβέρνηση επιδιώκοντας να περιορίσει τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών της κιλοβατώρας που προέκυψαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πληροφορίες θέλουν το ύψος της ενίσχυσης των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας να ανέρχεται στα επίπεδα των 55 ευρώ για τον Απρίλιο. Είναι αυξημένη πάνω από 40% σε σχέση με τον Μάρτιο οπότε και η επιδότηση είναι της τάξης των 39 ευρώ.

Οπως και στο προηγούμενο τρίμηνο η ενίσχυση θα δίνεται κλιμακωτά μέχρι τις πρώτες 300 κιλοβατώρες της μηνιαίας κατανάλωσης. Θα υπάρχουν δύο επιδοτήσεις η μία για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες και η δεύτερη για το κλιμάκιο από 151 μέχρι 300 κιλοβατώρες. Επίσης οι επιχορηγήσεις θα αφορούν τα τιμολόγια ρεύματος της κύριας κατοικίας των νοικοκυριών.

Υψηλότερη αναμένεται, λένε οι πληροφορίες, να είναι και η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος για τα μη οικιακά τιμολόγια. Δηλαδή για τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τις επιχειρήσεις κ.λπ. Τον Μάρτιο η ενίσχυση είναι στα 65 ευρώ/μεγαβατώρα ανεξάρτητα από το ύψος της κατανάλωσης.

Αγνωστο παραμένει αν θα συνεχιστεί η επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου των νοικοκυριών για τον μήνα Απρίλιο, παρότι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τους οικιακούς καταναλωτές αερίου να συνεχίζουν να λαμβάνουν ενίσχυση. Δεδομένη θεωρείται η συνέχιση της ενίσχυσης για τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες που καταναλώνουν φυσικό αέριο.

Το πακέτο της ενίσχυσης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου αφορά πάνω από 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα έσοδα προέρχονται από τα δικαιώματα εκπομπών αερίων ρύπων αλλά και από το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και τον Μάρτιο το συνολικό ύψος επιχορηγήσεων που έχει διαθέσει η κυβέρνηση ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η έχει αναγγείλει πως θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

ΑΠΟ https://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: