ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έλεγχοι σε «μη διαθέσιμα» αγροτεμάχια λόγω ανωτέρας βίας

 


in.gr .

Πότε θεωρείται ένα αγροτεμάχιο μη διαθέθιμο

Οδηγίες για τους διοικητικούς ελέγχους που διενεργούνται σε αγροτεμάχια, τα οποία δεν

είναι διαθέσιμα λόγω ανωτέρας βίας για το 2021 δίνει με εγκύκλιό του ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ως «ανωτέρα βία» και «εξαιρετικές περιστάσεις», για τις περιπτώσεις δήλωσης σε επίπεδο αγροτεμαχίου στο πεδίο «Μη διαθέσιμο (λόγω ανωτέρας βίας)», μπορούν  να θεωρηθούν οι ακόλουθες περιπτώσεις:

α) σοβαρή φυσική καταστροφή που καθιστά αδύνατη την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας,  πχ πλημμύρες

β) απαλλοτρίωση του συνόλου ή σημαντικού τμήματος της εκμετάλλευσης, εφόσον δεν ήταν προβλέψιμη κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης.

Η έννοια της ανωτέρας βίας βάσει σχετικής ευρωπαϊκής ανακοίνωσης, δεν  περιορίζεται μόνον στην απόλυτη αδυναμία, αλλά πρέπει να επεκτείνεται και σε ασυνήθη περιστατικά, ανεξάρτητα από τη βούληση του/της δικαιούχου των οποίων οι συνέπειες δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν – μολονότι έχει επιδειχθεί κάθε δυνατή επιμέλεια παρά μόνο με υπέρμετρες θυσίες.

«Ασύνηθες» είναι το απρόβλεπτο ή τουλάχιστον σε τέτοια βαθμό απίθανο περιστατικό ώστε ένας/μια επιμελής και συνετός/-η δικαιούχος να μπορεί να θεωρήσει ότι ο κίνδυνος είναι αμελητέος.

«Ανεξάρτητο από τη βούληση του/της δικαιούχο περιστατικό» είναι αυτό που εκφεύγει του ελέγχου του/της υπό την ευρεία έννοια, δεν είναι ανεξάρτητες από τη βούληση του/της δικαιούχου πράξεις, ακόμα και δόλιες των αντισυμβαλλομένων του/της, δεδομένου ότι εναπόκειται στον/στην ενδιαφερόμενο/η να επιλέξει προσεκτικά τα πρόσωπα με τα οποία συναλλάσσεται και να τους δεσμεύει επαρκώς με τη σύμβαση, ώστε να τηρούν τους συμβατικούς όρους.

Για να θεωρηθεί ότι συντρέχει περιστατικό ανωτέρας βίας, δεν αρκεί η συνδρομή λόγων ανωτέρας βίας, αλλά απαιτείται επιπλέον εκ μέρους του/της δικαιούχου τόσο η επίκληση αυτών, όσο και η προσκόμιση αποδείξεων των περιστάσεων που ο/η ίδιος/-ια θεωρεί ως περιπτώσεις ανωτέρας βίας. Αιτήματα χωρίς συνημμένα δικαιολογητικά δεν γίνονται αποδεκτά.

Τα αποδεικτικά στοιχεία που απαιτούνται από τους φορείς που επικαλούνται την ανωτέρα βία πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητα. Αυτό σημαίνει ότι, στην πράξη, οι εθνικές διοικήσεις που είναι αρμόδιες να εφαρμόζουν συγκεκριμένα τη ρήτρα περί της ανωτέρας βίας πρέπει να ενεργούν με μεγίστη σύνεση, τόσο ως προς την εκτίμηση των επικαλουμένων πραγματικών περιστατικών, όσο και ως προς τις αποδείξεις για την υποστήριξη των σχετικών αιτημάτων.

Το αίτημα και τα δικαιολογητικά για την τεκμηρίωση της ανωτέρας βίας ή της εξαιρετικής περίστασης υποβάλλονται εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία που ο/η δικαιούχος ή ο/η έλκων εξ αυτού δικαιώματα είναι σε θέση να το πράξει.

 ΑΠΟ https://www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: