ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Γιατί το γατάκι σας γρατζουνάει

26 Φεβρουαρίου 2020  

Κοφτερά νύχια 

Καθώς το γατάκι σας μεγαλώνει, μεγαλώνουν και τα νύχια του! Και για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, θα γρατζουνίσει. Το γρατζούνισμα είναι ένας φυσικός τρόπος

μαρκαρίσματος της περιοχής κι ένας υπέροχος τρόπος τεντώματος. Όπως και τα φυσικά σημάδια που θα κάνει, το γρατζούνισμα αφήνει επίσης μια μυρωδιά, απελευθερώνοντας ορμόνες την ίδια στιγμή. Αυτό βοηθά στο μαρκάρισμα της περιοχής του και βοηθά ώστε να νιώσει άνετα με το περιβάλλον του.

Δεν πρέπει να σταματήσετε το γατάκι σας από το να γρατζουνάει – είναι μια φυσική, υγιής δραστηριότητα. Αλλά προφανώς θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δε θα προκαλέσει βλάβη στα έπιπλά σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε αυτό, είναι να παρέχετε έναν στύλο γρατζουνίσματος. Οι τύποι που καλύπτονται από μια αδρή επιφάνεια όπως σκοινί ή φλοιό φαίνεται ότι είναι οι αγαπημένοι. Τοποθετήστε το στύλο στο αγαπημένο του δωμάτιο και ενθαρρύνετέ το ώστε να τον χρησιμοποιήσει, μιμούμενοι τις ενέργειές του. Θα μπορούσατε επίσης να τρίψετε λίγο catnip για να το κάνετε ακαταμάχητο.

Τα νύχια των γατών μεγαλώνουν συνέχεια, επομένως θα πρέπει να τα κόβετε μετά από δυο μήνες. Ο κτηνίατρός σας θα χαρεί να το κάνει για εσάς, ή μπορεί να σας συστήσει τον κατάλληλο νυχοκόπτη αν αποφασίσετε να το κάνετε εσείς στο σπίτι. Απλά βεβαιωθείτε ότι θα ζητήσετε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας σχετικά με τον ασφαλέστερο τρόπο κοπής.

ΑΠΟ https://www.hillspet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κόκκινα αυγά οικολογικά

Κόκκινα αυγά οικολογικά Κατηγορία Γιορτινές Συνταγές Προέλευση Ελληνική Κουζίνα