ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Επιδότηση για Φεβρουάριο: 39 ευρώ για τα νοικοκυριά και 65 ευρώ για τις επιχειρήσεις – Αναλυτικά οι ανακοινώσεις

 

 Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2022

Το “πακέτο” των επιδοτήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

Κώστας Σκρέκας.

O κ. Σκρέκας ανέφερε ότι το πακέτο φτάνει στα 350 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων που έχουν δοθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως σήμερα στο ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, o υπουργός  είπε τα εξής:

” -Σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και τη επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά

Και τον Φεβρουάριο η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις κύριες κατοικίες όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 ,αυτό αφορά δηλαδή 4,2 εκατ. παροχές ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου:

-Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτούμε με 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Για την μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 κιλοβατώρες επιδοτούμε με 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Άρα η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 κιλοβατώρες τον μήνα ανέρχεται σε 39 ευρώ το Φεβρουάριο

 -Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο

Η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες της μηνιαία κατανάλωσης. Άρα η μέση μηνιαία ενίσχυση για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου είναι 51 ευρώ. Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ

-Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και την επιδότηση σε μη οικιακά τιμολόγια ,δηλαδή σε αγροτικά, επαγγελματικά , σε εμπορικά , σε βιομηχανικά σε λοιπές χρήσεις και άλλα.

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές που είναι συμβεβλημένοι με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παραμένει στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Φεβρουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ”.

Και υπενθύμισε τι ότι ” από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και αναστολή πληρωμής υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας τα λεγόμενα ΥΚΩ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένα με τη μέση τάση”.

Για το φυσικό αέριο

Επίσης αναφέρθηκε και στο φυσικό αέριο. Όπως είπε:

– Για τις οικιακές συνδέσεις φυσικού αερίου, η κρατική επιδότηση τον Φεβρουάριο θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να προσφέρει έκπτωση ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της. «Θα ζητήσουμε σε συνεργασία μαζί της να πράξουν το ίδιο και οι υπόλοιποι πάροχοι», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh τον Φεβρουάριο.

– Για τα εμπορικά-βιομηχανικά τιμολόγια φυσικού αερίου η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους παρόχους και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

ΑΠΟ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: