ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Schneider Electric: Πλαίσιο για περιβαλλοντικά βιώσιμα data centers



Ένα συνοπτικό και πρωτότυπο πλαίσιο για περιβαλλοντικά βιώσιμα data centers ανακοίνωσε η Schneider Electric.

Το πλαίσιο αυτό προτείνει πέντε περιοχές περιβαλλοντικής επίπτωσης, συμπεριλαμβανομένων και βασικών παραμέτρων για διαχειριστές data center, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται στην πορεία τους προς τη βιωσιμότητα.

Αξιοποιώντας το πλαίσιο οι διαχειριστές μπορούν να αποσοβήσουν τον αντίκτυπο που τα data centers έχουν στο περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα data centers είναι η ραχοκοκαλιά του σύγχρονου ψηφιακού μας κόσμου. Είναι επίσης υπεύθυνα για έως και 2% των εκπομπών άνθρακα στον πλανήτη, σε ίδια επίπεδα με την αεροπορική βιομηχανία. Η βιομηχανία απαιτεί μια ολιστική και οργανωμένη προσέγγιση στο θέμα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην αύξηση των απαιτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας από τον κλάδο της πληροφορικής και των ψηφιακών υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει η Schneider Electric, οι αυξανόμενες πιέσεις από επενδυτές, ρυθμιστικές αρχές, μετόχους, πελάτες και εργαζόμενους επίσης αποτελούν κινητήρια δύναμη πίσω από την ζήτηση για βελτιωμένο έλεγχο γύρω από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των data center και της λειτουργίας τους. Ωστόσο, πολλοί διαχειριστές data center δεν διαθέτουν την απαραίτητη ειδικότητα στον τομέα της βιωσιμότητα και βρίσκονται αντιμέτωποι με την εξαιρετικά δύσκολη αποστολή του να πρέπει να ορίσουν ποιες παραμέτρους πρέπει να παρακολουθούν και ποιες στρατηγικές να εφαρμόσουν.

Το πλαίσιο της Schneider Electric αναπτύχθηκε από το Energy Management Research Center της εταιρείας, αξιοποιώντας εξειδικευμένες γνώσεις από ειδικούς στον τομέα του ESG, συμβούλους βιωσιμότητας, επιστήμονες data center και αρχιτέκτονες λύσεων για data center, ώστε να προσδιορίσουν με σαφήνεια τη διαδικασία μετρήσεων και αξιολόγησης. To Energy Management Research Center ιδρύθηκε το 2002 και έκτοτε έχει αναπτύξει πάνω από 200 ανεξάρτητες ως προς την εταιρεία πώλησης Λευκές Βίβλους και εργαλεία που είναι διαθέσιμα δωρεάν για κάθε εταιρεία του κλάδου.

Επιπλέον, όπως τονίζει η εταιρεία, η παρακολούθηση και έλεγχος τυποποιημένων παραμέτρων βιωσιμότητας βοηθούν στον καλύτερο εσωτερικό συντονισμό των ομάδων και αυξάνει τη διαφάνεια προς τους εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη της κάθε εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων πελατών και ρυθμιστικών αρχών. Η εφαρμογή αυτού του πλαισίου επιτρέπει επίσης στους διαχειριστές data center operators να:

  • Μην αποφύγουν τη δυσκολία του να πρέπει να επιλέξουν παραμέτρους οι ίδιοι προς παρακολούθηση
  • Βελτιώσουν την επικοινωνία και εσωτερικό συντονισμό των ομάδων της εταιρείας σε ότι αφορά στους στόχους βιωσιμότητας
  • Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την βελτίωση των λειτουργιών της εταιρείας
  • Έχουν δυνατότητα να παράγουν αναφορές και για εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη (επενδυτές, ρυθμιστικές αρχές, πιθανούς εργαζομένους κτλ)
  • Συνεισφέρουν στην διαδικασία προσδιορισμού ορίων για τη βιομηχανία σε όλον τον πλανήτη

Ο Pankaj Sharma, Executive Vice President του Secure Power Division της Schneider Electric, δήλωσε: «Ο έλεγχος περιβαλλοντικής βιωσιμότητας είναι ένα αντικείμενο αυξανόμενου ενδιαφέροντος για πολλούς διαχειριστές data center. Παρόλα αυτά η βιομηχανία δεν διαθέτει μια τυποποιημένη προσέγγιση στην εφαρμογή, τη μέτρηση και τον έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η Schneider Electric ανέπτυξε ένα ολιστικό πλαίσιο με τυποποιημένες παραμέτρους/ μονάδες μέτρησης για να καθοδηγούνται τόσο οι διαχειριστές, όσο και η γενικότερη βιομηχανία. Η πρόθεσή μας είναι αυτό το πλαίσιο να βελτιώσει τον ορισμό των ορίων και να μας φέρει πιο κοντά στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ώστε να προστατεύσουμε τους φυσικούς πόρους για τις μελλοντικές γενιές.»

«Η βιομηχανία των data center έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητάς της. Παρόλα αυτά, καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις για ψηφιακές υπηρεσίες, όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να παραμείνουν πιστοί στις δεσμεύσεις τους για μακροπρόθεσμες και ευρύτερες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας.» αναφέρει ο Rob Brothers, Program Vice President για το Datacenter and Support Services Program στο IDC. Δεν μπορείς να έχεις πραγματικό αντίκτυπο αν δεν μπορείς να έχεις μετρήσεις. Κατά συνέπεια, οι εταιρείες οφείλουν να εγκαθιδρύσουν ξεκάθαρες και συνεπείς παραμέτρους/ μονάδες μέτρησης γύρω από τη βιωσιμότητα, που θα λαμβάνουν υπόψη τους όχι μόνο τις πιο αποδοτικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται, αλλά και την κατανάλωση (ή πιθανή καταστροφή) φυσικών πόρων, όπως το νερό, το έδαφος και η βιοποικιλότητα.»

ΑΠΟ https://www.cnn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: