ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Στο τεχνικό «μικροσκόπιο» των θεσμών ο ΕΝΦΙΑ και η εκκαθάριση συντάξεων



Εύσημα για την πορεία της οικονομίας, συστάσεις για δημοσιονομική «ορθοδοξία». αλλά και αναμονή για περαιτέρω αναλύσεις των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση

στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ και των συντάξεων περιελάμβανε το μενού της 13ης αξιολόγησης που σε επίπεδο επικεφαλής ολοκληρώθηκε χτες.

Εν όψει της έκθεσης αξιολόγησης που θα κληθούν συντάξουν και να υποβάλουν στα ευρωπαϊκά όργανα, οι θεσμοί ζητούν περαιτέρω τεχνικές επεξεργασίας τόσο στο θέμα της νέας δομής του ΕΝΦΙΑ όσο και στο σχέδιο εκκαθάρισης των συντάξεων.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισαν ότι δε θα πρέπει να διαταραχθεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και παράλληλα να τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για μια αυξημένη εισπραξιμότητα του φόρου, έως και το 90% από το 70% που είναι τώρα.

Έτσι, οι δανειστές αναμένουν μια νέα φάσης της άσκησης εκκαθάρισης από την ΑΑΔΕ, ώστε να δουν αναλυτικά, το πώς θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα που προβλέπει φρένα και κόφτες στις επιβαρύνσεις για μικρής και μεσαίας αξίας ακίνητα μετά τις αυξήσεις έως και 250% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος ο λογαριασμός στα περισσότερα από 7 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα, με βάση τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, αναμένεται να περιλαμβάνει μεσοσταθμικά, ελαφρύνσεις 3,5%. Προβλέπεται δηλαδή, «κούρεμα» των φετινών εισπράξεων κατά 60 εκατ. ευρώ με τη κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι σωρευτικά το ποσοστό θα φθάσει το 30% το 2023.

Μετά και την αξιολόγηση, πάντως, η όλη διαδικασία νομοθέτησης πάει για το τέλος Φεβρουαρίου, όπου θα πρέπει να αποτυπωθεί η συγχώνευση του βασικού και συμπληρωματικού φόρου σε μία ενιαία κλίμακα, η πύκνωση των συντελεστών, οι αλλαγές στους «ρυθμιστές» παλαιότητας, οι “κόφτες” στις αυξήσεις για περιοχές όπου μέχρι φέτος οι ιδιοκτήτες πλήρωναν ΕΝΦΙΑ σαν αγροτεμάχια και όχι με βάση το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας των ακινήτων.

Παράλληλα οι θεσμοί ζήτησαν και πάλι αναλυτικές πληροφορίες για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων και την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εκκρεμών ζητώντας να δουν απτά αποτελέσματα. Παράλληλα αναμένουν τις εξειδικεύσεις για το μεταβατικό πλαίσιο για την προστασία των ευάλωτων, όπου υπήρξε συμφωνία ενώ εξέφρασαν αντιρρήσεις στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ορίζει πλειοψηφία της αρεσκείας της στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος (ΤΧΣ).

πηγή: reporter.gr

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: