ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Πλειστηριασμοί – Θεσμοί: Πράσινο φως στο μεταβατικό καθεστώς προστασίας για ευάλωτα νοικοκυριά



Φόρμουλα λύσης φαίνεται να διαγράφεται μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών, μετά τις χτεσινές επαφές, για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των πιο αδύναμων

νοικοκυριών, κατά το μεταβατικό διάστημα, μέχρι να συσταθεί και να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, σε 1-1,5 χρόνο

Έτσι, με βάση πληροφορίες, οι θεσμοί, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις δέχτηκαν την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την ύπαρξη ενός ελάχιστου πλαισίου προστασίας με κρατική ενίσχυση των δόσεων δανείων, κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα, καθώς μάλιστα προβλέπεται, ούτως η άλλως, στο νέο πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η επιδότηση από το κράτος των ευάλωτων, είτε για να ρυθμίσουν το δάνειό τους είτε για να συνεχίσουν να διαμένουν στην πρώτη τους κατοικία, μεταβιβάζοντας το ακίνητό τους στο υπό σύσταση Φορέα.

Βέβαια και πάλι με αιχμή τη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών οι Θεσμοί αρχικά αντέδρασαν στη διαμόρφωση ενός προσωρινού πλαισίου προστασίας εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να παραταθεί για χρόνο. Ωστόσο στη συνέχεια φαίνεται ότι δέχτηκαν τα επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου, που τόνισε ότι με ένα μεταβατικό καθεστώς στήριξης δεν ανατρέπει το πνεύμα της βασικής ρύθμισης ενώ θα υπάρξει πολλαπλό όφελος. Δηλαδή, και οι τράπεζες θα απελευθερωθούν από πολιτικές δεσμεύσεις για την α’ κατοικία έχοντας μια ροή χρήματος και απαλλαγή από δάνεια και το υπουργείο Οικονομικών θα αποφύγει το πολιτικό και κοινωνικό κόστος από ένα μεγάλο όγκο πλειστηριασμών και οι ευάλωτοι θα διασφαλίζουν ένα μίνιμουμ προστασίας.
Το όλο πλαίσιο, επίσης, ενισχύει την προσπάθεια των τραπεζών για ανακτήσεις που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις τιτλοποιήσεις δανείων που είναι ενταγμένες στον «Ηρακλή».

Βέβαια το όλο ζήτημα θα αναλυθεί περαιτέρω σε τεχνικό επίπεδο ώστε, όπως ζήτησαν οι Θεσμοί να υπάρξει και μια σειρά ασφαλιστικών δικλίδων.

Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο είχε προτείνει την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών μέσω της επιδότησης της δόσης του δανείου προς τις τράπεζες και την αναστολή πλειστηριασμών μέχρι να λειτουργήσει ο νέος φορέας. Η επιδότηση θα ξεκινά από 70 ευρώ και θα φτάνει έως και τα 210 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και θα αφορά όσους οφειλέτες είναι ευάλωτοι, δηλαδή όσους είναι χαμηλόμισθοι και επιθυμούν να ενταχθούν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, όταν αυτός συσταθεί. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

πηγή: reporter.gr

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: