ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Τράπεζες: Προχωρούν σε “ποινές” για καταθέσεις που «λιμνάζουν»



Τα πάνω –κάτω φέρνει η νέα «εποχή», σε τράπεζες και καταθέσεις.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για το ενδεχόμενο επιβολής αρνητικών

επιτοκίων στις μεγάλες καταθέσεις των επιχειρήσεων!

Την «περίπτωση» αυτή εξετάζουν οι τράπεζες, υπό το βάρος του κόστους που συνεπάγεται για τις ίδιες η πλεονάζουσα ρευστότητα στην οικονομία.

Όπως αναφέρουν «τραπεζικές πηγές», η συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων, που σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ ενισχύθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ περαιτέρω τον Αύγουστο, τείνει να εξελιχθεί σε βαρίδι για τις τράπεζες, καθώς υποχρεούνται να επιστρέφουν με αρνητικό επιτόκιο στην ΕΚΤ την υπερβάλλουσα ρευστότητα, δηλαδή τις καταθέσεις που δεν γίνονται δάνεια.

Οι ελληνικές τράπεζες το έχουν ήδη εφαρμόσει στην Κύπρο και, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο και για τις μεγάλες καταθέσεις στην Ελλάδα.

Μάλιστα στελέχη της Eurobank, στο πλαίσιο roadshow που διοργάνωσε η BofA, επιβεβαίωσαν την πρόθεση της τράπεζας να εξετάσει το μέτρο των αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις των επιχειρήσεων και στην Ελλάδα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογοι προβληματισμοί έχουν διατυπωθεί και από άλλες συστημικές τράπεζες.

Τι προβλέπει το μέτρο

Το μέτρο αυτό, αν αποφασιστεί, θα αφορά πολύ μεγάλες καταθέσεις, π.χ. άνω των 10 εκατ. ευρώ, ως αντικίνητρο στις συνεχιζόμενες εισροές, οι οποίες λιμνάζουν στις τράπεζες και δεν επενδύονται σε άλλες, εναλλακτικές μορφές.

Υπάρχει ωστόσο προβληματισμός κατά πόσον το μέτρο των αρνητικών επιτοκίων θα μπορούσε να εφαρμοστεί και να αποδώσει.

Τι συμβαίνει στην Κύπρο

Να σημειωθεί ότι στην Κύπρο αρνητικά επιτόκια εφαρμόζουν όλες οι τράπεζες –μεταξύ των οποίων και οι θυγατρικές των ελληνικών συστημικών τραπεζών που έχουν παρουσία εκεί– προκειμένου να αναχαιτίσουν τις εισροές καταθέσεων, που έχουν οδηγήσει τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις κάτω από το 50%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το όριο πάνω από το οποίο επιβάλλεται αρνητικό επιτόκιο –περίπου 50 μονάδες βάσης, δηλαδή -0,50%– στις καταθέσεις των επιχειρήσεων στην Κύπρο είναι οι 100.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η επιβάρυνση είναι με τη μορφή προμήθειας.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Η «αποστροφή» των τραπεζών για καταθέσεις δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Καταγράφεται στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, πολλές από τις οποίες εφαρμόζουν ήδη αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις. Εκτός από την Κύπρο, αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις των επιχειρήσεων έχουν εφαρμόσει το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Ιρλανδία.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: